OM in hoger beroep tegen messteker Malek F.

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de zaak tegen Malek F.. De in Syrië geboren Palestijn stak op Bevrijdingsdag 2018 drie willekeurige mensen neer op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag. Zij raakten levensgevaarlijk gewond.

De officier van justitie had vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor drie pogingen tot moord en drie bedreigingen met een terroristisch motief. De rechtbank oordeelde vorige week maandag dat F. geen celstraf krijgt, maar wel tbs. Volgens de rechtbank was Malek F. volledig ontoerekeningsvatbaar en is er geen sprake van een terroristisch motief. Daar is het OM het niet mee eens.

Ook vindt het OM de manier waarop de rechtbank om is gegaan met de toekenning van schadevergoeding aan de slachtoffers onvoldoende. Wat de nieuwe eis van het Openbaar Ministerie wordt en wanneer het hoger beroep dient, is niet bekend.

'Ik wens een beter leven voor de slachtoffers'

Tijdens een eerdere zittingsdag werden er aangrijpende slachtofferverklaringen voorgelezen. Een slachtoffer vertelde dat hij nog steeds iedere dag last heeft van de aanval. 'Als ik de deur uit moet, krijg ik hartkloppingen. Ik heb hoofdpijn en gebruik slaapmedicatie. Ik vind dat deze verdachte het hellevuur verdient.'

Volgens de advocaat van F. heeft de ggz-instelling waar de man verbleef flinke steken laten vallen. De Syriër gaf aan veel spijt te hebben van zijn daden. 'Ik wens een beter leven voor de slachtoffers. En ook voor mezelf', vertelde hij de rechter.