'Gemeente moet warmteplan voor dieren maken'

Dit konijn heeft een bevroren fles water in zijn hok voor afkoeling
Dit konijn heeft een bevroren fles water in zijn hok voor afkoeling © Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag moet een hitteplan voor dieren gaan maken. Dat moet voorkomen dat er nog een keer massaal beesten om het leven komen, zoals vorige week bij opvang Het Knagertje gebeurde. De Partij voor de Dieren in de Haagse gemeenteraad wil nu een speciaal hitteplan.
Door de algemene zorgplicht geeft de gemeente alleen geld aan enkele opvangcentra om dieren de eerste veertien dagen op te vangen. De centra stellen echter dat dieren vaak langer te gast blijven. Voedsel, chippen, medicijngebruik en sterilisatie zorgen voor hoge kosten. Daardoor hebben dierenopvangcentra moeite om rond te komen. Reden voor de Partij voor de Dieren om met een voorstel voor een evaluatie van die zorgplicht te komen. De partij wil eigenlijk dat de gemeente overgaat op een complete kostendekkende vergoeding voor gecertificeerde opvangcentra.
De gemeente Den Haag heeft zelf ook dieren, op de tien stadsboerderijen. Raadslid Robin Smit van de PvdD vindt dat die goed moeten worden beschermd tegen de warmte. 'Het is belangrijk om lessen te trekken uit het drama bij de opvang. Konijnen kunnen al een zonnesteek oplopen bij temperaturen boven de 27 graden. Die temperatuur zullen we steeds vaker bereiken. Om te voorkomen dat dit opnieuw tot problemen leidt, hebben locaties waar dieren gehuisvest worden een hitteplan voor dieren nodig', stelt hij in een verklaring.

Hamsters en degoes

Tijdens de hitte van vorige week kwamen in Het Knagertje twee hamsters en twee degoes om het leven die daar tijdelijk logeerden. Ook bezweken dertig muizen, één rat, drie chinchilla's, twee hamsters en één gerbil die voor langere tijd werden opgevangen.
In de dagen daarna kwam een inzamelingsactie op gang om het pand van de opvang te voorzien van airconditioning. Hart voor Den Haag/Groep de Mos riep het stadsbestuur direct na het incident al op om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de problemen bij Het Knagertje.

LEES OOK: Eigenaren halen dode huisdieren op uit Het Knagertje: 'Ze waren erg emotioneel'