Ontslag docent ROC Mondriaan die leerling 'terrorist' noemde

© ANP
DEN HAAG - Een Haagse docent (58) van het ROC Mondriaan is ontslagen, omdat hij een leerling 'terrorist' heeft genoemd tegenover collega's. Volgens de rechtbank in Den Haag mag de school hem ontslaan. De docent ontkent dat hij zijn leerling zo heeft genoemd.
De directeur van het ROC kreeg in december 2018 een klacht van een leerling van de kappersopleiding. De docent zou in de lerarenkamer hebben gezegd dat de leerling een 'terrorist' is. Toen een collega daar iets van zei, reageerde de man met: 'Jij moet je er niet mee bemoeien, jij bent ook een terrorist, dit is mijn land.'
Volgens de docent in kwestie ging het die dag als volgt: een leerling van de kappersopleiding zou de benodigde spullen voor het examen niet bij zich hebben gehad. Daardoor raakte de 58-jarige docent zo geïrriteerd en gefrustreerd dat hij na het examen boos de docentenkamer in kwam.

'Studenten terroriseren de boel'

De man zegt in de rechtbank dat hij de leerling geen terrorist noemde. Volgens hem zei hij dat 'sommige studenten de boel terroriseren, omdat ze weten dat ze toch de baas zijn'. Daarmee bedoelde hij het gedrag en de houding van sommige studenten. Na het incident is de docent geschorst. Daarna stapte de school naar de rechter om hem te kunnen ontslaan. 
Volgens het ROC Mondriaan heeft de docent een voorbeeldfunctie. 'Door in een dergelijke omgeving te refereren aan terroristen gaat werknemer recht in tegen de normen en waarden die ROC Mondriaan hanteert voor zijn docenten en medewerkers.' Volgens de school zijn de opmerkingen van de docent slecht voor het imago van de school.

Ontslag

De rechter besloot uiteindelijk dat de docent ontslagen mag worden. Hij zou al eerder op de vingers zijn getikt vanwege zijn taalgebruik. Daarna moest hij van zijn werkgever een cursus volgen.
Volgens de rechter is de verklaring van de docent ongeloofwaardig. Er is begrip voor dat docenten soms wat stoom af moeten blazen, maar nu zou hij te ver zijn gegaan. Daarom mag de school de docent ontslaan. Het ROC moet de man wel een ontslagvergoeding van ruim 50.000 euro betalen.