Actievoerders opgepakt bij demonstratie TNO en NAVO

DEN HAAG - Activisten hebben zondag actie gevoerd op het terrein van TNO en de NAVO in Den Haag. Tientallen mensen protesteerden voor het hek en enkelen hebben het dak van het pand van de NAVO beklommen om spandoeken op te hangen. Bij de acties zijn zeventien mensen aangehouden door de Koninklijke Marechaussee, omdat ze zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten komen en voor mogelijke vernielingen. De overige demonstranten hebben in de middag het gebied verlaten en hebben hun actie gestaakt.
De acties werden uitgevoerd door een groepering die zichzelf No Border Camp noemt. Sinds donderdag voert deze groep op diverse plaatsen in de regio actie voor een wereld zonder grenzen, waarbij iedereen zich vrij kan bewegen. De uitvalsbasis van de groepering is Huis Ivicke in Wassenaar, van waaruit donderdag actie werd gevoerd bij het Rode Kruis, vrijdag bij uitzendbureau OTTO en zaterdag bij het detentiecentrum van Rotterdam/The Hague Airport.

Zondagochtend volgde de bezetting van TNO en de NAVO in Den Haag. 'Onderzoeksinstituut TNO behoort tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor grensbewaking', legt de groepering in een persbericht uit. Voor de politie kwamen de acties niet onverwacht. De betrokken organisaties en andere mogelijke doelwitten waren vooraf geïnformeerd over de mogelijke komst van actievoerders.

Arrestaties

Bij de eerste actie werden volgens de politie zes mensen opgepakt, twee vrouwen en vier mannen, omdat ze op plaatsen waren waar ze zich niet mochten bevinden. Rond het middaguur werden nog elf personen aangehouden. Zij worden naast het betreden van het verboden terrein ook verdacht van het aanrichten van vernielingen. De overige demonstranten verlieten aan het begin van de middag het actieterrein, nadat de politie een einde had gemaakt aan de demonstratie. De demonstranten op het dak werden door de marechaussee een voor een naar beneden gehaald en aangehouden.
Een achttiende arrestant werd door de politie buiten de hekken van het terrein aangehouden, omdat diegene zich niet kon identificeren.

Aantal activisten

'De militaire politiek van de NAVO, en in het bijzonder militaire interventies, dragen bij aan oorlog, geweld, onderdrukking, voedseltekorten enzovoorts', vervolgt No Border Camp. 'Zij voeden daarmee de redenen die mensen dwingen te vluchten. Tegelijkertijd speelt de NAVO ook een steeds belangrijkere rol bij het tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen.'
Volgens No Border Camp waren er tachtig activisten aanwezig bij de protesten, de politie heeft het over twintig tot dertig demonstranten.

LEES OOK: Zorgen om tweehonderd actievoerders bij pand in Wassenaar