Vader verliest rechtszaak om IQ-test voor dochter om schooladvies te bepalen

School
School © ANP
HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De vader uit Noordwijk die een IQ-test bij zijn dochter eist van basisschool de Tweeklank uit Hazerswoude-Rijndijk, heeft het kort geding hierover verloren. De vader vond een IQ test nodig om te bepalen naar welke middelbare school het meisje zou moeten. De basisschool zag geen nut in een IQ-test. De rechter steunt de basisschool hierin, zo blijkt uit de uitspraak.
De vader spande twee weken geleden een kort geding aan tegen de basisschool, omdat hij bang is dat zijn kind niet het juiste vervolgonderwijs krijgt. De dochter gaat komend schooljaar naar de middelbare school.
Afgelopen schooljaar besprak haar basisschool uit Hazerswoude-Rijndijk met de vader de mogelijkheid van een IQ-test, maar de Tweeklank vond die toch onwenselijk. Volgens de vader brak de school daarmee de belofte dat er een test zou komen.

Moeder niet achter een test

Volgens de rechter staat niet vast dat de school de vader ooit heeft beloofd dat de dochter een IQ-test zou krijgen. Ook zou de moeder van het kind niet achter een test staan. Volgens de rechter is haar instemming wel nodig.
Een IQ-test zou niets veranderen aan het advies van de Tweeklank over het vervolgonderwijs voor de dochter. De Tweeklank meent dat ze het beste naar vmbo kader kan gaan. De vader zou gewild hebben dat in het advies ook de havo als een mogelijkheid wordt genoemd. In reactie op de uitspraak zegt Carlie de Bakker-van Sonderen, directeur van school: 'In een zaak als dit kan je niet echt blij zijn, maar deze uitspraak is wel in het belang van het kind.'

'Het zal met een worst zijn'

De vader verklaarde twee weken geleden tijdens de zitting dat hij het helemaal geen probleem vindt als zijn kind naar het vmbo gaat. 'Het zal me worst zijn. Van belang is dat mijn dochter de juiste opleiding en begeleiding krijgt.'