Leidse 'Facebookmishandelaar' volgende week al voor rechter

© ANP
LEIDEN - De 27-jarige man die ervan wordt verdacht een 8-jarige jongen in Leiden live op Facebook te hebben mishandeld, staat volgende week woensdag al voor de rechter. Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend dat het in dit geval snelrecht toe zal passen. De verdachte is de neef van het jongetje.
De verdachte heeft geen vaste woon- en verblijfplaats en werd dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hier werd besloten dat in dit geval snelrecht toegepast kan worden en dat de 27-jarige man volgende week al terecht kan staan. De snelrechter is een politierechter die kleinere strafzaken afhandelt waarvoor maximaal twaalf maanden celstraf kan worden geëist.
De verdachte werd in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden nadat de politie meldingen uit het hele land had gekregen van mensen die de livestream in een Facebookgroep hadden gezien. Het digitale opsporingsteam van de politie slaagde erin het adres te achterhalen waar de mishandeling plaatsvond en trof hier zowel de dader als het slachtoffer aan. Het slachtoffer werd hierbij gecontroleerd door de ambulance, maar hoefde niet naar het ziekenhuis gebracht te worden. Het jongetje krijgt professionele hulp.