Sloop woningen in Zeeheldenbuurt Leiden start volgende week

Straatbeeld Zeeheldenbuurt Leiden
Straatbeeld Zeeheldenbuurt Leiden © Omroep West
LEIDEN - In de Leidse Zeeheldenbuurt begint maandag de sloop van tachtig goedkope arbeiderswoningen uit de periode 1880-1940. Het gaat om 48 beneden-bovenwoningen aan de Zijlsingel en Evertsenstraat en 32 eengezinswoningen aan Tromp- en Van Speykstraat. De sloopwerkzaamheden - waarover al tien jaar werd gesproken - moeten in oktober klaar zijn.
Woningbouwvereniging Portaal wilde eigenlijk al voor de zomer beginnen met de sloop van de verouderde woningen in de volksbuurt. Na de sloop wordt er archeologisch onderzoek gedaan. Daarna kan er, eind dit jaar, begonnen worden met de nieuwbouw. Als alles volgens planning verloopt zijn de 36 huurappartementen en veertig eengezinswoningen begin 2021 klaar, meldt mediapartner Unity.nu.
De arbeiderswoningen die vanaf maandag gesloopt worden, waren volgens Portaal hoognodig aan vernieuwing toe. 'Hier komen sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector voor in de plaats', liet Jet Bicker Caarten van de woningcorporatie begin dit jaar weten.

Kleine beurs

Doordat de bouwkosten gestegen zijn, lukte het Portaal naar eigen zeggen niet om alle woningen in de Zeeheldenbuurt te bouwen voor mensen met een krappe beurs. 'Het is best lastig om hier te bouwen in het kleine wijkje en als we alles sociale huur zouden maken, wordt het financieel heel lastig.'

LEES OOK: Huizenblokken in Leidse volkswijk De Kooi definitief op monumentenlijst