Dolfijn spoelt aan op strand bij Kijkduin

DEN HAAG - Een witsnuitdolfijn is woensdagmiddag rond 15.30 uur levend aangespoeld op het strand van Kijkduin. Medewerkers van de Haagse reddingsbrigade hebben eerste hulp verleend door het dier nat en rechtop te houden, zodat het blaasgat vrij zou blijven. Toch overleed de dolfijn kort na de stranding.

De dierenambulance werd opgeroepen en die schakelde SOS Dolfijn in. 'Het gaat om een volwassen vrouwtje', vertelt een medewerkster van het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee. 'Meestal is een dolfijn al ziek of verzwakt als het aanspoelt.'

Dat moet blijken uit de resultaten van een sectie. Het dier wordt namelijk overgebracht naar de Universiteit Utrecht, waar de doodsoorzaak wordt onderzocht.

Afbeelding

Afbeelding

Komt niet vaak voor

Het aanspoelen van een witsnuitdolfijn komt in Nederland niet heel vaak voor, weet de medewerkster van SOS Dolfijn. 'Als er dolfijnen aanspoelen, gaat het meestal om een bruinvis.' De laatst geregistreede aangespoelde witsnuitdolfijn was volgens de website Walvisstrandingen.nl op 8 december 2017 bij Wijk aan Zee.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG KIJKDUIN STRAND DOLFIJN DIEREN DIERENNIEUWS
Deel dit artikel: