Dwangsom voor privékliniek die regels aan de laars lapt

Een botoxbehandeling | Foto ANP
Een botoxbehandeling | Foto ANP
DEN HAAG - De privékliniek Expat Med. uit Den Haag moet snel de boel op orde hebben, anders moet het bedrijf van de inspectie 4.000 euro per week betalen. Dit kan oplopen tot maximaal 40.000 euro. Deze dwangsom is opgelegd omdat de particuliere kliniek, die botox- en fillerbehandelingen uitvoert, niets heeft gedaan aan de voorwaarden van de inspectie.
De inspectie greep in januari in bij het bedrijf aan de Assendelftstraat. Dit omdat het organisatorisch een bende was en het ook is het niet overal even schoon was. Het bedrijf richt zich vooral op patiënten met een Oost-Europese achtergrond en biedt naast botox- en fillerbehandelingen ook injecties in gewrichten en verwijdering van afwijkend baarmoederslijmvlies.
De medisch specialisten, afkomstig uit Polen, hebben wel de juiste papieren om in Nederland te mogen werken als medisch specialist, maar ze spreken slecht Nederlands. Dit was een eis van de inspectie, zodat ze beter kunnen communiceren met Nederlandse collega's.

Achttien van de twintig maatregelen

Naar aanleiding van een bezoek aan de kliniek op 14 juni is een rapport opgesteld. Daaruit blijkt dat Expat Med. op achttien van de twintig maatregelen die de kliniek had moeten nemen, tekortschiet. Het gaat om tekortkomingen op het gebied van: bestuurlijke verantwoordelijkheid, incidentenmanagement en patiëntenrechten, kwaliteit en veiligheid, professionaliteit, dossiervoering, zorgproces, infectiepreventie, medicatieveiligheid en medische hulpmiddelen en apparatuur.

LEES OOK: Verpleeghuizen Careyn hebben alles weer op orde