Voorwaardelijke boete voor verwaarlozing vee door bijna blinde boer

© ANP
BENTHUIZEN - Een 48-jarige veehouder uit Benthuizen is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 6.000 euro vanwege de verwaarlozing van vee. Die moet hij betalen als er weer problemen met zijn dieren worden geconstateerd. De agrariër heeft het sinds 2015 regelmatig aan de stok met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de verzorging van zijn vee. De man kan amper nog zien, maar weigert zijn bedrijf op te geven.
In 2017 constateerde de NVWA tijdens een bezoek dat beesten geen droge ligplaats hadden, dat ze dikke knieën en lange klauwen hadden en dat ze vervuild waren. Kalveren waren vastgebonden. Vorig jaar november constateerde de inspectiedienst, tijdens een tweede bezoek, opnieuw dat koeien en schapen verwaarloosd werden op het boerenbedrijf in Benthuizen.
'Een hoop dingen waren goed mis', constateerde de rechter twee weken geleden tijdens de strafzitting tegen de boer. Volgens de veehouder kwam dat niet doordat hij bijna blind is, maar door de stress die andere mensen hem bezorgen. Familieleden willen geld van hem zien uit een erfenis. Hij dreigt een deel van zijn grond kwijt te raken omdat een andere boer hem het perceel niet meer wil verpachten. 'Er zijn altijd mensen die je nog dieper de grond in willen trappen', zei de 48-jarige boer twee weken geleden verbitterd.

'Niemand komt aan mijn koeien'

De veehouder weigert na te denken over een toekomst zonder koeien. Hij hoopt het vol te houden met vijftien uur hulp in de week van een agrarische instantie. Ook een buurjongen springt regelmatig bij. De officier van justitie was toch bang dat het weer mis gaat met de beesten op het boerenbedrijf. Tijdens de zitting vroeg de Haagse rechter aan hem wat hij gaat doen als de inspectiedienst hem een houdverbod oplegt en al zijn vee laat ophalen. 'Dan mogen ze me dood rijden', antwoordde de veehouder. 'Niemand komt aan mijn koeien.'
De aanklaagster eiste een voorwaardelijke boete van 10.000 euro tegen de agrariër, die hij zou moeten betalen als er weer problemen bij zijn dieren worden vastgesteld.  De rechter heeft daar nu een voorwaardelijke boete van 6.000 euro van gemaakt. 

LEES OOK: Hond Max raakt gewond door glas in sloot: 'Een lap vel hing aan zijn achterpootje'