Korfballers van Oranje opnieuw tegen België in WK-finale

REGIO - Het Nederlands korfbalteam heeft zich ten koste van China geplaatst voor de finale van het WK. De Aziaten, die voor het eerst waren doorgedrongen tot de laatste vier, werden donderdag in het Zuid-Afrikaanse Durban met 27-12 verslagen door de formatie van bondscoach Wim Scholtmeijer uit Den Haag.

Bij rust was de stand al 14-4, en in de tweede helft liep Oranje alleen maar verder uit. Barbara Brouwer, Nick Pikaar en Laurens Leeuwenhoek waren allen goed voor vier doelpunten. 'Voor ons was dit een opmaat naar de finale. Het was een wedstrijd waarin we goede momenten afwisselden met mindere', zei Scholtmeijer.

In de finale neemt Oranje het zaterdagmiddag op tegen België, dat een golden goal nodig had om Chinees Taipei te kloppen: 20-19. Na een 19-19 eindstand bezorgde Lars Courtens de Belgen met een schot van afstand alsnog een plek in de eindstrijd.

'Blij met de Belgen'

'Dat was een kraker van een pot. Chinees Taipei leek al dood en begraven, maar knokte zich toch nog terug', aldus Scholtmeijer. 'Over de hele wedstrijd vond ik België de verdiende winnaar. Wij zijn ook blij met de Belgen in de finale. Deze wedstrijd heeft voor ons de meest sentimentele waarde.'

Nederland kan voor de tiende keer wereldkampioen. Oranje won de laatste zes edities van het WK en al die keren werd België in de finale verslagen. Vier jaar geleden werd het 27-18 voor Nederland.

Fortuna: drie debutanten

TOP uit Sassenheim is met vier spelers hofleverancier in de selectie van bondscoach Scholtmeijer. Van hen komt zowel Barbara Brouwer als Nick Pikaar voor de tweede keer uit op een WK.

Afbeelding

Celeste Split en Mick Snel zijn er zelfs al voor de derde maal bij op het mondiale podium. Namens landskampioen Fortuna uit Delft zijn er drie WK-debutanten: Daan Preuninger, Fleur Hoek en Jessica Lokhorst.

LEES OOK: Droomafscheid voor Marcel Segaar, Mirjam Maltha (36) denkt nog niet aan stoppen

Meer over dit onderwerp:
KORFBAL WK ORANJE WIM SCHOLTMEIJER DEN HAAG TOP FORTUNA
Deel dit artikel: