Grote brand in composthoop Waddinxveen, rook in wijde omgeving te ruiken

Brand in een composthoop Waddinxveen
Brand in een composthoop Waddinxveen © AS Media
WADDINXVEEN - Bij groenrecyclingbedrijf Wagro aan de Tweede Bloksweg in Waddinxveen heeft een brand in een composthoop voor veel overlast gezorgd. Volgens een woordvoerder van de brandweer ging het om een 'smeulende brand in een compacte massa', waardoor blussen lastig was en de omgeving veel last heeft gehad van de rook.
'Soms werkt de wind in ons voordeel, maar dat is nu niet het geval', vertelt de woordvoerder van de brandweer. 'We moeten de composthoop zien los te trekken om te kunnen blussen, maar dan heeft de omgeving nog veel meer last van de rook. Dat is niet de bedoeling.'
De brand ontstond zaterdagochtend vroeg rond 5.30 uur. Over een oorzaak is nog niks bekend. 'We zijn met man en macht bezig het vuur te blussen. Met de oorzaak van de brand zijn we nog niet echt bezig.'

Ramen en deuren

Volgens de brandweer trekt de rook over verschillende wijken en is het ook te ruiken in Boskoop en Bodegraven. Er wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. 'Ga niet in de rook staan, rook is niet gezond.' De N453 was vanwege de brand in beide richtingen afgesloten, maar werd rond 14.00 uur weer vrijgegeven.
Meetploegen hebben de omvang van de rookwolk in kaart gebracht en metingen verricht. Ook is de composthoop afgedekt, om de rookvorming te verminderen. Rond 11.00 uur liet de brandweer weten dat de rook 'beduidend minder' is. Wel is het mogelijk dat de rook de rest van de dag te ruiken is.
De brandweer heeft de brand onder controle gekregen door een dikke laag aarde over de compostlaag aan te brengen. De brand is nog niet volledig uit, maar het laatste gedeelte van het blussen wordt door de medewerkers van Wagro overgenomen.