Van ballerina Igone de Jongh tot John Travolta: dansmode in Gemeentemuseum Den Haag

Igone de Jongh van Het Nationale Ballet danst in een ontwerp van Jan Taminiau (2016)
Igone de Jongh van Het Nationale Ballet danst in een ontwerp van Jan Taminiau (2016) © Hans Gerritsen (bewerking: Omroep West
DEN HAAG - Ballerina Igone de Jongh, John Travolta in Saturday Night Fever en hiphop. Het komt allemaal voorbij in de nieuwe modetentoonstelling Let's Dance!, die eind september opent in het Haags Gemeentemuseum. Een ontwerp van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau voor Igone de Jongh van Het Nationale Ballet is er te bewonderen.
'Ontwerpen voor dans is iets magisch, want kleding komt tot leven door beweging. Dat zie je al wanneer je in een jurk loopt, maar de magie komt nog veel meer tot leven wanneer een danser zich erin beweegt', zegt Taminiau.
Taminiau, die onder andere bekend is van zijn ontwerpen voor koningin Máxima, ziet allerlei overeenkomsten tussen dans en mode. 'Dans moet er moeiteloos uitzien. En een mooie jurk moet er ook moeiteloos uitzien. Maar ontwerpen voor dans is deels ook heel anders dan voor mijn reguliere klanten. Bijvoorbeeld door de grote afstand tot het podium. Of omdat de expansie van een jurk belangrijk is, vanwege de longinhoud van de dansers die topsport bedrijven op het podium.'

Koningin Máxima tijdens de kroning in de koningsblauwe jurk van Jan Taminiau 2013 | Foto: RVD - Koos Breukel

Tutu's, baljurken en discokleding

Let’s Dance! toont tutu's (onder meer uit de privéverzameling van Alexandra Radius) en klassieke baljurken. Maar ook valt er kleding uit dansfilms en videoclips, charlestonjurken, discokleding en hiphop-outfits te aanschouwen.

LEES OOK: Haagse culturele instellingen gaan samenwerken om meer mensen te lokken