Meer onderzoek nodig in zaak tegen Facebookmishandelaar

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
LEIDEN - De 27-jarige Bilal B. moet zich binnenkort voor de meervoudige kamer verantwoorden voor het mishandelen van zijn neefje (8), dat hij live streamde op Facebook. Op 4 augustus zagen kijkers hoe de verdachte in een huis in Leiden het jongetje onder meer schopte, kneep en aan zijn been trok.
Woensdagmiddag vond de snelrechtzitting tegen B. plaats. Volgens de officier van justitie moet er meer onderzoek gedaan worden naar de psyche van de verdachte. B. heeft namelijk al een strafblad met veel geweld. Onder meer in het verkeer, tegen de politie, een bedreiging en daarnaast zouden er aanwijzingen zijn voor problemen met alcoholgebruik.
Ook de rechter vindt dat het onderzoek in deze zaak nog niet is afgerond en verwijst de zaak door naar de meervoudige kamer. De rechter vindt dat niet alleen hij maar in totaal drie rechters de zaak moeten behandelen. Bovendien vindt de rechter het gedrag van de verdachte zorgelijk: 'Om de mishandeling uit te zenden via een livestream is een uitermate zorgelijke ontwikkeling.'
In eerste instantie is gekozen voor een snelrecht, omdat Bilal B. heeft bekend en alles op beeld stond. Maar tijdens het bestuderen van de zaak bleek het toch ingewikkelder dan gedacht, legt de persrechter uit. De advocaat van B. vindt het een slordige gang van zaken.

Meldingen uit hele land

De zaak komt aan het licht als de politie vanuit het hele land meldingen binnenkrijgt dat er op Facebook een mishandeling is te zien. Een speciaal digitaal team van de politie gaat er mee aan de slag. Op basis van voorwerpen die in het huis zijn te zien, weten agenten het adres in het centrum van Leiden te achterhalen.
'Dan moet je denken aan bepaalde documenten met identiteitsgegevens', legt een woordvoerder van de politie uit. Als agenten het betreffende huis binnengaan, zien ze daar Bilal B. en het slachtoffer. Bilal woont niet in het huis, hij zou namelijk geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Het Openbaar Ministerie verdenkt Bilal B. ervan dat hij zijn neefje heeft geschopt, geslagen maar ook wakker heeft gehouden door te schreeuwen. 

'Uitermate teleurstellend'

De adcocaat van Bilal, René Rombach, is niet te spreken over de beslissing van de rechter. 'In de eerste plaats vind ik het uitermate teleurstellend dat de officier daar te elfde uren mee komt. De zaak is vorige week ingestoken als snelrecht en als je dat pad hebt gekozen, moet je dat ook vervolgen.' Daarnaast vindt hij dat het dossier van deze zaak eerder bestudeerd had kunnen worden, dan had er volgens hem voor een ander traject gekozen kunnen worden.
Het live uitzenden van een mishandeling op Facebook komt niet vaak voor. Volgens persrechter Elianne van Rens is het vrij uitzonderlijk. 'In Den Haag heb ik zo'n zaak nog niet meegemaakt. Ik denk dat het hier de eerste keer is dat iemand wordt vervolgd omdat hij via livestream een mishandeling openbaar heeft gemaakt.'

LEES OOK: Man zendt mishandeling 8-jarig jongetje uit op Facebook