Van Broadway naar Scheveningen: dit is de cast van musical Anastasia

DEN HAAG - Acteur René van Kooten uit Zoetermeer en de Leidse actrice Tessa Sunniva van Tol schitterden dinsdagavond tijdens de presentatie van de cast van de nieuwe musical Anastasia. Tijdens een heus 'staatsbanket' in het Scheveningse Kurhaus werd de start van de repetities gevierd. De musical is de opvolger van The Lion King en is vanaf september te zien in het Circustheater.
Naast René van Kooten en Tessa Sunniva van Tol spelen onder andere Ellen Evers en Gerrie van der Klei ook een hoofdrol. De musical vertelt het verhaal van weesmeisje Anya dat vermoedt dat zij Anastasia Romanov is, de dochter van de vermoorde Russische tsaar, en op zoek gaat naar haar familiegeschiedenis. 
Voor Tessa Sunniva van Tol gaat een wens in vervulling. 'Als klein meisje was ik al fan van de animatiefilm. Ik had een Anastasia-verjaardagstaart', vertelt ze lachend. 'Toen was de Broadwaymusical er en ik was op slag verliefd. Op het moment dat ik hoorde dat Anastasia naar Nederland kwam, moest en zou ik die rol spelen. Maar dat het ook nog werkelijkheid wordt, is wel echt een droom die uitkomt.'

'Dit maakt de cirkel wel rond'

Zoetermeerder René van Kooten heeft het gevoel thuis te komen in het Circustheater. Hij begon in het Scheveningse theater in het ensemble van Miss Saigon en stond er daarna met Elisabeth en Aida. 'Mijn theaterleven heeft me de afgelopen jaren in heel wat plaatsen gebracht, maar dit maakt de cirkel wel rond', zegt hij terwijl hij tijdens het 'staatsbanket' in sneltreinvaart een entrecote boeuf stroganoff verorbert. 
De regisseur van de musical is Carlien Brouwer uit Den Haag. Ze klaarde het klusje al eerder in New York en Madrid en mag nu deze versie op de planken brengen. 'We proberen er wel echt een Nederlandse voorstelling van te maken. Het Broadwayteam geeft me voldoende vrijheid daarin en dat is bijzonder.'

Opknapbeurt

Het Circustheater zelf wordt in zes weken tijd flink onder handen genomen om klaar te zijn voor Anastasia. Voor het decor zijn 15 trailers uit Amerika gekomen en ook de foyer en de kleedkamers krijgen een opknapbeurt. Producent Albert Verlinde weet het zeker: 'Het wordt adembenemend en groots'.
De première is op zondag 22 september.

LEES OOK: Musical The Lion King neemt afscheid van Scheveningen