Komkommernieuws: Pijnacker-Nootdorp opent Komkommerweg

De Komkommerweg in Pijnacker-Nootdorp.
De Komkommerweg in Pijnacker-Nootdorp. © Gemeente Pijnacker-Nootdorp
PIJNACKER-NOOTDORP - De gemeente Pijnacker-Nootdorp geeft dit jaar zijn eigen draai aan het komkommernieuws. Daar wordt vrijdagmiddag namelijk de nieuwe Komkommerweg geopend. In 2010 werden de eerste plannen gemaakt en een jaar geleden werd met de aanleg begonnen van de weg die de Delftsestraatweg met de N470 gaat verbinden. De officiële opening van de Komkommerweg valt precies midden in de rustige zomerperiode: de zogenaamde komkommertijd.
Het begrip komkommertijd wordt vooral nog in de media gebruikt. Het is een beschrijving van de zomerperiode waarin nieuwsberichten worden gebracht die in andere perioden van het jaar waarschijnlijk geen nieuws zouden zijn. Zoals het bericht dat de gemeente Pijnacker-Nootdorp een nieuwe weg opent: de Komkommerweg. 
'Vrachtverkeer van en naar het glastuinbouwgebied Pijnacker West hoeft nu niet meer door de kernen Pijnacker en Delfgauw. Goed voor de verkeersveiligheid én voor de woonkwaliteit', zegt wethouder Ilona Jense over waarom de opening van de nieuwe weg wel degelijk belangrijk nieuws voor de gemeente is. Naast de weg is er ook gewerkt aan een fietstunnel, twee rontondes en een kruising.  

Waar komt het begrip komkommertijd vandaan?

Waar het begrip komkommertijd precies vandaan komt is volgens Onze Taal niet duidelijk. Volgens sommige bronnen is het een leenvertaling van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Edelen gingen in de zomer van de stad naar het platteland, waardoor de achtergebleven kleermakers weinig werk hadden in de zomermaanden waarin de komkommer geoogst werd: de komkommertijd.
Zover bekend wordt in het Nederlands in 1787 voor het eerst gesproken over de komkommertijd, maar pas vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw wordt het woord volop gebruikt, onder meer in boeken van Multatuli. Komkommertijd is niet iets typisch Nederlands, al wordt er soms voor een andere groente gekozen. In het Noors en Deens heet het agurk(e)tid, komkommertijd. In het Duits heet de zomerperiode Sauregurkenzeit, wat 'zurebommentijd' betekent en in het Pools is het sezon ogórkowy, ofwel 'komkommerseizoen'. De Engelsen zelf gebruiken het begrip cucumber time ondertussen niet meer, zij spreken nu over silly season (gek seizoen).