Prinses Christina (72) overleden in Den Haag

Prinses Christina
Prinses Christina © RVD / Jeroen van der Meyde
DEN HAAG - Prinses Christina is vrijdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De jongste zus van prinses Beatrix leed al een paar jaar aan botkanker. Ze overleed op Paleis Noordeinde in Den Haag.
Het lichaam van de prinses wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde. Daar wordt in besloten kring afscheid van haar genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats.
Er is door de familie een condoleanceregister geopend voor de prinses, die op op 18 februari 1947 werd geboren op paleis Soestdijk. Ze bleek gedeeltelijk blind te zijn. De wanhoop van koningin Juliana om de handicap van haar kind zou de monarchie aanvankelijk een tijd op de grondvesten doen schudden. De gebedsgenezers Greet Hofmans werd ingeschakeld, die een zeer grote invloed op Juliana kreeg, wat tot enorme problemen leidde. De Greet Hofmans-affaire leidde bijna tot een echtscheiding tussen Juliana en prins Bernhard.

Muziekdocente

In 1974 verhuisde prinses Christina naar New York om haar passie de muziek te volgen. Ze wilde in The Big Apple een gewoon leven leiden en ging muziekles geven op een Montessorischool. Hier ontmoette ze de oorspronkelijk Cubaanse Jorge Guillermo. De ontmoeting had een huwelijk van negentien jaar tot gevolg. Daarvoor liet de prinses geen toestemming vragen aan het parlement, waardoor ze geen lid meer was van het Koninklijk Huis en uit de lijn van troonopvolging verdween. Het stel kreeg drie kinderen: Bernardo, Nicolas en Juliana. Het paar bleef aanvankelijk in New York, maar trok in 1984 naar Wassenaar en ging op de buitenplaats De Horsten wonen.
Christina bleef nog lang zingen. De mezzosopraan trad ook af en toe op in het openbaar en voor goede doelen. Ze was te horen tijdens onder meer huwelijken en uitvaarten van familieleden. Ze bracht een cd met kerstliedjes uit en een met liedjes uit Amerikaanse musicals, ook voor een goed doel. Ze werkte ook samen met Rob de Nijs.

Prinses Christina Concours

Haar liefde voor muziek kon ze ook kwijt bij het Prinses Christina Concours in Den Haag. Dertig jaar was zij naamgever en ambassadeur van het evenement, waarbij vooral haar contact met de deelnemers werd geroemd. Eén van de prijswinnaars was zangeres Roza Herwig: 'Ik herinner me over ons contact vooral hoe open, hartelijk en geïnteresseerd ze was. Prinses Christina zorgde ervoor dat het ons aan niks ontbrak en luisterde enthousiast terwijl we repeteerden. Ze had me gevraagd een Italiaans lied te zingen. Ik koos voor het lied 'Volare', dat Prinses Christina tijdens de repetitie tot mijn verbazing mee begon te zingen. Het plezier van dit swingende duet zal ik nooit vergeten.'
In 2017 werd bij de prinses botkanker geconstateerd, waar ze uiteindelijk op vrijdagmorgen aan zou overlijden. Dit jaar kwam de prinses nog een keer in het nieuws nadat ze een tekening van de hand van Peter Paul Rubens voor miljoenen liet veilen in New York, zonder eerst te polsen of er misschien belangstelling was van Nederlandse musea.

Krikke: 'Warme herinneringen'

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag reageert bedroefd op het overlijden van prinses Christina. 'Wij koesteren warme herinneringen aan de prinses die in de loop der jaren zijn ontstaan in onze relatie met het Prinses Christina Concours. Ze had een enorme passie voor muziek en die kon ze daar ontzettend goed kwijt. Maar liefst dertig jaar was zij naamgever én ambassadeur van het evenement waardoor velen werden geïnspireerd om ook met muziek aan de slag te gaan. Wij wensen de Koninklijke Familie veel kracht bij het dragen van dit verlies.'

LEES OOK: Open dagen paleis Noordeinde en stallen afgelast vanwege overlijden prinses Christina