NS: 'aantal reizigers groeit hardst in Randstad'

Reizigers op het treinperron op Den Haag Centraal
Reizigers op het treinperron op Den Haag Centraal © Omroep West
DEN HAAG - Steeds meer mensen nemen de trein. De groei van het aantal reizigers op het spoor is vooral op de trajecten rond Den Haag en Leiden te voelen. Het aantal kilometers dat reizigers maken is het afgelopen half jaar met 4,6 procent gegroeid. Op Leiden Centraal lag dat cijfer nog hoger. Dat blijkt uit cijfers van de NS. Het spoorbedrijf had gerekend op een groei van 1,9 procent.
De NS vreest dat de dienstregeling vanaf 2027 nauwelijks uitgebreid kan worden en dat treinen op de drukke trajecten niet verlengd kunnen worden. Als de groei de groeitrend van het afgelopen half jaar doorzet is het spoor zelfs al in 2025 vol. Het spoorwegbedrijf hoopt op nieuwe investeringen.
'Wij hopen extra sporen en inhaalsporen aan te kunnen leggen', zegt een woordvoerder van de NS. 'Daarnaast zijn langere perrons ook cruciaal. Als een trein langs korte perrons in Almere of Roosendaal komt, moet de trein dus korter zijn en kom je op het vervolg van het traject in de Randstad capaciteit te kort.'

Tevreden reizigers

De winst groeide in het eerste half jaar ook, en het aantal tevreden reizigers steeg eveneens. Maar liefst 88 procent van de treinreizigers geeft de NS een 7 of hoger, vorig jaar was dat 84 procent. De punctualiteit en de kans op een zitplaats daalden iets.