Verdachte chantagepoging (19) wilde als 'pedojager' alleen maar goede daad verrichten

Schrijvers van de rubriek bij de politierechter. | Tekening: Theresa Hartgers
Schrijvers van de rubriek bij de politierechter. | Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - 'Ik probeerde alleen maar een goede daad te verrichten.' De 19-jarige Hagenaar snapt vrijdag niet goed waarom hij voor de politierechter moet verschijnen. De jongeman wilde een volwassen man van 32 jaar eens goed laten schrikken en hem ontmaskeren als pedofiel. Daarom maakte hij via een chatsite een afspraakje waarbij hij zich voordeed als 15-jarig meisje.
Op de site Random Chat maakt hij in maart dit jaar met de 32-jarige man een afspraakje in het Haagse Bos. 'U was een soort pedojager', vraagt de politierechter vrijdag. 'Zoiets ja', antwoordt de Hagenaar. Hij heeft zich laten inspireren door filmpjes op Youtube, waar andere mensen ook boosdoeners een lesje leren.
Zoals afgesproken treft de Hagenaar zijn chatcontact in het Haagse Bos. 'Wat kom je hier doen, zei ik tegen de man. Ik had mijn doel bereikt, ik wilde hem afschrikken.' Vervolgens zou de man hem geld aangeboden hebben, uit angst dat de jonge Haagse pedojager naar de politie zou gaan.

Pinnen

'Ik ben daar op ingegaan. Dat had ik nooit moeten doen', zegt de verdachte tegen de rechter. Hij neemt zijn chatcontact eerst mee naar een ABN-Amrofiliaal vlakbij het station, maar daar doet de pas van het 32-jarige man het niet. Vervolgens gaan ze naar een filiaal van de Rabobank, maar ook daar wil de pinautomaat geen geld geven, zodat de Hagenaar uiteindelijk niets krijgt.
Bovendien ziet het slachtoffer bij de Rabobank kans om aan een medewerkster te vertellen dat hij wordt gechanteerd, waarop zij de politie inschakelt. Team West van Omroep West besteedt ook aandacht aan het voorval. De Hagenaar meldt zich dan bij de politie. Tijdens de zitting bij de politierechter zit het hem nog steeds dwars dat hij met zijn hoofd op televisie is geweest. 'Ik ben daardoor mijn baan kwijtgeraakt.'

Camerabeelden

De officier van justitie vindt een chantagepoging bewezen en eist een werkstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Volgens de aanklager is op camerabeelden te zien dat bij het pinnen de 19-jarige Hagenaar toetsen van de geldautomaat indrukt. Daaruit leidt hij af dat de verdachte wel degelijk druk heeft uitgeoefend op de andere man om geld te betalen. De advocate van de Hagenaar bestrijdt dat.
De politierechter twijfelt en wil de camerabeelden eerst zelf zien voordat hij een oordeel velt. De zaak wordt daarom voortgezet op 11 oktober. 
Het is onduidelijk of de 32-jarige man iets ten laste wordt gelegd vanwege de vermeende afspraak met een 15-jarig meisje.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?