Felle brand in Zoetermeer, omwonenden geëvacueerd

ZOETERMEER - In Zoetermeer heeft brand gewoed in een bedrijfspand aan de Edisonstraat. Als gevolg van de brand moesten negen omwonenden geëvacueerd worden, meldt de brandweer.
De brand begon in de nacht van zondag op maandag rond 2.30 uur bij een garagebedrijf dat zich bevindt in een bedrijfsverzamelgebouw. De brandweer kreeg hulp van collega's uit de omgeving. Volgens een woordvoerder is er niemand gewond geraakt. Wel is een man nagekeken in een ambulance op rookinhalatie.
Kort na 6.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Het garagebedrijf is volledig uitgebrand. 'Omliggende panden hebben we wel kunnen behouden', zegt de woordvoerder. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer verwacht dat de geëvacueerde bewoners in de loop van de ochtend terug naar huis kunnen.
De schade aan het uitgebrande pand is groot. 'Veel bluswater en rotzooi', beschrijft onze verslaggever. 'Verder staat er een compleet verkoolde Volkswagen Kever met erbovenop een uitgebrand wrak.' Met een kraan worden delen van het pand gesloopt.
De eigenaar van de naastgelegen Zoetermeerse Tapijthal weet hoe het voelt en wat hem te wachten staat. Zeven jaar geleden woedde er brand bij een pizzabedrijf aan de Edisonstraat. De gevolgen voor zijn tapijtzaak waren toen groot en hij kon pas na twee maanden weer open.

'Helemaal leegtrekken'

En ook nu is hij weer gedupeerd met flinke schade. 'Dit is allemaal roetschade en dat gaat overal in zitten', zegt hij. 'In de systeemplafonds en vloeren. Je moet het pand dus eerst helemaal leegtrekken tot je een kaal pand hebt. Daarna moet alles behandeld gaan worden tegen roet en geur.'
Een andere man, die pal naast het garagebedrijf een ruimte huurt, zegt binnen vooral last te hebben van rook- en waterschade. 'Dat is een kwestie van schoonmaken. Vervelend, maar het valt in het niet bij onze buurman.' De eigenaar zelf is enorm aangeslagen.