Station Delft krijgt na vier jaar weer een piano

Nieuwe piano op station Delft
Nieuwe piano op station Delft © NS
DELFT - Sprankelende symfonieën, genadeloos gehamer of de vlooienmars; in heel het land worden reizigers getrakteerd op klanken uit de piano's die op veel treinstations te vinden zijn. Vanaf komende vrijdag is dat ook weer mogelijk in Delft. Dan zal, na een afwezigheid van vier jaar, de stationspiano weer zijn intrede doen op het station.
Vlak na de opening stond er ook al een piano op het Delftse station. Deze werd kort daarna weer weggehaald vanwege vandalisme. 'We wilden de piano graag weer terug', zegt stationsmanager Frits van Dijk. 'Dat kan nu door hem 's avonds weg te halen en 's ochtends weer terug te plaatsen.' Volgens Van Dijk is er overdag continu toezicht op de piano.
De piano wordt vier keer per jaar gestemd. Dit is belangrijk omdat 'ie elke dag verplaatst wordt en daardoor sneller vals wordt. Dit heeft te maken met schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Als het noodzakelijk is, wordt de piano nog een keer extra gestemd.

Onthulling

De nieuwe stationspiano zal vrijdag om 15.45 uur worden onthuld door Francine Houben, een van de architecten van het in 2015 geopende station. Daarna zal het Delftse jazz-duo Boiz de nieuwe piano inwijden met een optreden. Daarmee wordt meteen het Jazz Festival Delft dat komend weekend plaatsvindt ingeluid.

LEES OOK: NS: 'Aantal reizigers groeit hardst in Randstad'