Drie jaar cel voor miljoenenoplichter FloraHolland

DEN HAAG - De 28-jarige medewerker van Royal FloraHolland moet voor drie jaar de gevangenis in, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag besloten. De man verduisterde ruim vier miljoen euro om zijn gokverslaving te bekostigen.

De man uit Den Haag werkte op de financiële afdeling van het bloemenveilingbedrijf. Met 82 transacties maakte hij in totaal 4,3 miljoen euro buit. Dat deed hij door zijn eigen bankrekeningnummer aan een oude zakenrelatie te koppelen. Op de afdeling waar de oplichter werkte, ging zo'n 100 miljoen euro per week om. Het feit dat de man per keer tot maximaal 120.000 euro wegsluisde, viel dan ook niet meteen op.

FloraHolland: 'We zijn wel verzekerd voor diefstal dus we gaan er vanuit dat we het geld terug krijgen.' Eerder verklaarde de ex-medewerker veel spijt te hebben. 'Ze gaven mij een droombaan en dan geef ik hen een mes in de rug.' Ook heeft hij spijt ten opzichte van zijn geliefden. 'Wat ik mijn gezin heb aangedaan. Dat ik hun hart heb gebroken. Met name voor hen heb ik spijt. En daarnaast heb ik mezelf daarmee kapotgemaakt.'

Bruiloft

En dat allemaal vanwege zijn gokverslaving. De Hagenaar omschreef het als 'een grote zwarte vlek', waardoor hij niet helder meer kon denken. 'Een verslaving is een aanslag op je lichaam, hersenen en leven', zei de man die onlangs nog aan de universiteit in Rotterdam een master bedrijfseconomie afgerond heeft. Zijn advocaat zei teleurgesteld te zijn dat de rechter deze gokverslaving niet nadrukkelijker heeft meegenomen in de uitspraak. Naar zijn mening handelde zijn cliënt immers vanuit deze verslaving. Daarnaast vindt hij het zorgelijk dat de ex-medewerker tijdens zijn detentie niet aan die verslaving behandeld kan worden.

De Hagenaar gaat binnenkort trouwen en had twee weken geleden de rechter gevraagd de gevangenisstraf te schorsen zodat hij in het huwelijk kan treden. Tijdens de zitting temperde de rechter de verwachtingen van de Hagenaar alvast door te zeggen dat er niet snel wordt geschorst voor een feestje. Bij de uitspraak kon de rechter de overigens afwezige dader nog geen zekerheid geven. Niet de rechter maar de directeur van de PI gaat over de datum waarop de straf ingaat.

Een woordvoerder van Flora Holland gaf na de uitspraak aan tevreden te zijn met het vonnis. 'We zijn blij dat de rechter het feit serieus neemt, het ziet als oplichting en dus tot deze straf komt. Uiteindelijk is de schadeloosstelling het belangrijkste en dat loopt nu bij de verzekering.'

Meer over dit onderwerp:
MILJOENENOPLICHTER FLORAHOLLAND
Deel dit artikel: