Extra deskundige horen in zaak-obermishandelaars, hoger beroep uitgesteld tot oktober

De broers Armin (links) en Arash met in het midden hun tolk
De broers Armin (links) en Arash met in het midden hun tolk © EPA
DEN HAAG - De twee Haagse broers die in de Tsjechische hoofdstad Praag een ober toetakelden, horen dinsdag nog niet welke straf ze in hoger beroep krijgen. Dat heeft het hof in Tsjechië bepaald. Volgens de rechter moet er nog een extra deskundige gehoord worden. De zaak is uitgesteld tot 1 oktober.
De nieuwe deskundige moet een oordeel gaan vellen over de verwondingen van de ober. De twee artsen die daar al hun mening over hadden gegeven, werden het dinsdag opnieuw niet met elkaar eens. De CT-scan zou daarover duidelijkheid moeten verschaffen, de nieuwe deskundige moet daar zijn licht over laten schijnen.
Het Tsjechische Openbaar Ministerie (OM) vond de eerder opgelegde straf van de Haagse broers veel te laag. Arash kreeg in april vijf jaar cel. Zijn broer Armin werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Volgens het OM is er sprake van poging tot moord.

'Nooit het plan hem te doden'

De advocaat van de broers stelt dat van poging tot moord absoluut geen sprake is. 'Er is geen twijfel dat ze de ober hebben gemolesteerd, maar ze hadden nooit het plan hem te doden.' Zowel het OM en de broers gingen in beroep.
Arash en Armin N. waren in april vorig jaar in Praag vanwege een vrijgezellenfeest. Ze kregen daar op een terras ruzie met de manager van een horecagelegenheid. Toen de ober de ruzie probeerde te sussen werd hij ernstig toegetakeld. Hij liep onder meer een gebroken oogkas, een gebroken kaak en een verbrijzelde enkel op.

Spijt

Drie andere mannen zijn vanwege de mishandeling eerder al veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Verder gingen twee Nederlanders uit dezelfde groep vrijuit, omdat ze juist probeerden de ruzie te sussen. Arash en Armin verklaarden tijdens de rechtszaak in april veel spijt te hebben van hun daad.