Al 23 jaar gesteggel over verbinding met wijk in Oegstgeest

Raad van State Den Haag | Foto ter illustratie: ANP
Raad van State Den Haag | Foto ter illustratie: ANP
OEGSTGEEST - Al 23 jaar is er gedoe over de verbinding van en naar de wijk Poelgeest in Oegstgeest. Ging het eerst over een verbindingstunnel, daarna werd het een brug. Die moet de Oegstgeesterweg in Leiden verbinden met de Hugo de Vrieslaan in Oegstgeest. Inmiddels ligt de kwestie bij de Raad van State. Die boog zich dinsdagochtend over nieuwe verkeerscijfers die de gemeenten Leiden en Oegstgeest indienden om de brug Poelgeest van de grond te krijgen.
Vorige maand hield de Raad van State al een uren durende zitting over de brug waartegen bewoners van de Oegstgeestse wijk Poelgeest zich hevig verzetten. Dinsdag was de tweede zitting.
Wijkbewoners verwachten veel sluipverkeer in hun wijk. De omstreden brug komt te liggen tussen Leiden en Oegstgeest over de Haarlemmertrekvaart. Het moet de tweede ontsluitingsroute worden van de wijk Poelgeest. Er wordt al veertien jaar over gebakkeleid door wijkbewoners en de twee gemeentebesturen.

Beter onderbouwen

Tijdens de zitting vorige maand werden de gemeenten terug naar huis gestuurd om de verkeerprognoses beter te onderbouwen. De nieuwe berekeningen werden dinsdag in Den Haag besproken.
Wijkbewoners die de brug niet zien zitten blijven erbij dat de gemeenten het sluipverkeer zwaar onderschatten dat straks door hun wijk gaat. Met de huidige files op de Oegstgeesterweg is het niet meer dan logisch dat sluipverkeer de Brug Poelgeest door de wijk zal nemen, aldus de tegenstanders.

Sluiproute geeft geen tijdswinst

De twee gemeenten verwachten amper sluipverkeer omdat de route door de wijk geen tijdswinst zou opleveren. Wijkbewoners willen dat de gemeenten ook onderzoek doen naar de luchtkwaliteit. Het gaat dan om de uitlaatgassen van de recreatievaart op de Haarlemmertrekvaart. Die moet worden opgeteld bij de uitstoot van het autoverkeer dat van brug gebruikmaakt.
De twee gemeentebesturen vinden dat niet nodig omdat de schepen op de trekvaart maar zes kilometer per uur varen en daardoor weinig uitstoot hebben. Staatsraad Lex Michiels sprak aan het einde van de zitting van een 'lastige zaak'. Het is niet bekend of binnen zes weken uitspraak wordt gedaan.

LEES OOK: Waarschuwing voor agressieve klusjesmannen in Oegstgeest: 'Ga niet met ze in zee'