Academici protesteren in Leiden tegen voorgenomen bezuinigingen

Het academiegebouw van Universiteit Leiden aan de Rapenburg
Het academiegebouw van Universiteit Leiden aan de Rapenburg © Omroep West
LEIDEN - Op 2 september is er een protestopening van het academische jaar op 't Gerecht in Leiden vanwege aangekondigde bezuinigingen in het wetenschappelijk onderwijs. WOinActie organiseert de actie samen met de FNV, de Landelijke Studentenvakbond en de vakbond voor wetenschap VAWO.
Volgens WOinActie valt er niets te vieren met een bezuiniging van 100 miljoen op gamma en alfawetenschappen. Daarom wil de protestbeweging van werknemers en studenten gelijktijdig met de officiële opening van het academisch jaar iets van zich laten horen.
'We hebben op Facebook al meer dan 1000 aanmeldingen', zegt Claire Weeda van de Universiteit Leiden. 'Dat zegt niet alles, maar we merken wel dat sinds minister Van Engelshoven de aanbevelingen van de commissie Van Rijn heeft overgenomen het aantal aanmeldingen snel toeneemt.'

'70 tot 80 procent ervaart extreme werkdruk'

De commissie Van Rijn wil onder meer dat instellingen met relatief veel bèta-technische opleidingen zoals de TU Delft extra geld krijgen, ten koste van de andere alfa –en gammastudies. Volgens WOinActie kan dat leiden tot minimaal 2000 ontslagen. Het gevolg is dat de werkdruk nog verder toeneemt, de competitie verhardt en vakgebieden tegenover elkaar komen te staan.
'Adequate financiering voor het wetenschappelijk onderwijs is waar we op 2 september voor strijden', zegt Weeda. 'Door de toename van het aantal studenten krijgen we steeds minder geld en neemt de werkdruk enorm toe'. Volgens Weeda klaagt 70 tot 80 procent van de werknemers over extreme werkdruk.

'Beperk aantal studenten'

'En zolang de discussie over beperking van het aantal studenten niet op de politieke agenda staat, vinden we dat het hoger onderwijs goed gefinancierd moet worden.' Volgens WOinActie steunen meerdere rectoren en collegevoorzitters de actie, waaronder Carel Stolker van de Universiteit Leiden. 

LEES OOK: Leidse Lowlands-wetenschappers onderzoeken doorvertellen van verhalen