Joris hackt Instagram en wachtwoorden bedrijf omdat hij niet betaald kreeg

Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter'
Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter' © Theresa Hartgers
ZOETERMEER - Joris (32) was er zo klaar mee dat zijn facturen niet werden betaald door zijn opdrachtgever, dat hij besloot het Instagramaccount van het bedrijf te hacken. 'Attentie aan alle artiesten!', schreef hij. Vervolgens klaagde hij in het bericht over openstaande facturen. Ook veranderde hij de wachtwoorden van de zakelijke e-mail, zodat het bedrijf nergens meer bij kon.
Joris uit Zoetermeer werkte als grafisch designer voor een evenementenbureau. In oktober 2017 ging het mis tussen Joris en het bedrijf. Joris vond dat zijn opdrachtgever te lang wachtte met het betalen van zijn loon. Daarom plaatste hij een bericht op het Instagramaccount van het bedrijf, daar kon hij bij omdat hij als designer toegang had. Als Joris zijn geld niet kreeg zou hij de social media-kanalen van het evenementenbureau overnemen.
Volgens het Openbaar Ministerie is dat computervredebreuk en is Joris strafbaar. Ook zou hij zich met zijn geklaag schuldig hebben gemaakt aan smaad. Joris vindt dat hij niks verkeerds heeft gedaan. 'De rekeningen liepen op, ik heb herinneringen gestuurd', zei hij tijdens de zitting. 'Ziggo sluit toch ook de tv af als je niet betaalt.' Ook zegt Joris dat hij niet heeft ingebroken in de computer, omdat hij al beheerder was.

'Ik had het niet moeten doen'

Joris verklaart dat hij het geplaatste bericht aan de eigenaar van het evenementenbureau heeft laten zien. 'Doe maar wat je wilt, ik ga het toch niet betalen', zou hij daarna tegen Joris hebben gezegd. Toch heeft Joris wel spijt van zijn actie. 'Ik had het niet zo moeten doen', zegt hij bij de politierechter.
De officier van justitie vindt dat Joris te ver is gegaan. 'Dit is niet de manier om een zakelijk geschil te beslechten.' Daarom eist de officier 80 uur werkstraf. De advocaat van de verdachte vraagt om een lagere straf. Joris werkt nu namelijk als docent op een school en zo krijgt hij geen Verklaring Omtrent Gedrag.

'Het is een rottekst'

De rechter vindt de computervredebreuk bewezen, maar de smaad niet. 'Het is een rottekst, maar niemand wordt zwartgemaakt', zegt de rechter. Zij veroordeelt Joris tot een werkstraf van 30 uur. 'Leer de jeugdigen mooie dingen en geen foute', geeft ze mee. Joris gaat in zijn lessen op school vertellen dat je altijd met een 'open gezicht' zaken moet doen.
In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?