Vijf dagen cel voor No Border-activist die identiteit niet prijsgeeft

Actievoerders op het dak van het gebouw aan de Oude Waalsdorperweg
Actievoerders op het dak van het gebouw aan de Oude Waalsdorperweg © Regio15
DEN HAAG - Een activist van de organisatie No Border die begin augustus werd opgepakt bij een demonstratie op het terrein van TNO en NAVO aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag, is veroordeeld tot vijf dagen cel vanwege het verhullen van zijn identiteit. De man weigerde na het protest zijn vingerafdrukken af te staan bij de politie.
Elf activisten van de organisatie No Border, dat pleit voor een wereld zonder grenzen, klommen op zondag 4 augustus op het dak van het complex van TNO en de NAVO. Volgens hen is de NAVO er medeverantwoordelijk voor dat mensen moeten vluchten, door de militaire interventies die de organisatie pleegt in het buitenland. TNO zou betrokken zijn bij onderzoek voor een betere grensbewaking.
Donderdag verscheen de No Border-activist die zijn identiteit weigert prijs te geven bij de rechter. De naam, nationaliteit en leeftijd van de man zijn onbekend. Tijdens de zitting werd de Engelssprekende verdachte met pijpenkrullen aangeduid als 'verdachte NN09'.

Appelstroop op gezicht gesmeerd

Hij zat in de beklaagdenbank, omdat hij na zijn arrestatie de politie had verhinderd zijn vingerafdrukken af te nemen. Hij had op zijn vingers een lijmachtige substantie gesmeerd om zijn identiteit verborgen te houden. Met hetzelfde doel had hij zijn gezicht ook nog met appelstroop besmeerd.
Volgens de rechter was hij verplicht zijn vingerafdrukken af te staan aan de politie. De celstraf van vijf dagen die de rechter hem heeft gegeven valt lager uit dan de twaalf dagen cel die het OM had geëist. De man heeft al twaalf dagen vastgezeten, zodat hij sowieso niet terug hoeft naar de cel.

'Dit is buitenproportioneel'

Wat zijn advocaat betreft, had de No Border-activist niet zo lang opgesloten mogen worden. 'Dit is buitenproportioneel', zei hij over de twaalf dagen die de activist in hechtenis zat.
Verschillende activisten die deelnamen aan de demonstratie op 4 augustus werden weggestuurd met een boete van 95 euro. Twee andere demonstranten weigerden aanvankelijk ook hun identiteit prijs te geven, maar werden korte tijd later vrijgelaten, nadat ze wel hun vingerafdrukken hadden afgestaan.

LEES OOK: Huize Ivicke: vier vragen over het gekraakte landhuis in Wassenaar