Haagse stranden bomvol op tropische dag: 'Kom met openbaar vervoer'

DEN HAAG - Het is zondag met meer dan 30 graden een officiële tropische dag. Zelfs op het strand is het zeer warm geworden met 28 of 29 graden. In de middag stak daar een verkoelende zeewind op. De parkeerplekken stonden al vroeg bomvol vanwege de duizenden strandgasten. De politie adviseerde mensen zondagmiddag om met het openbaar vervoer naar het strand te gaan.
Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is in ieder geval tot en met dinsdag actief. Vooral ouderen, baby’s en chronisch zieken moeten extra alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook Rijkswaterstaat is extra alert. Bergers halen auto’s met pech direct van de snelweg en brengen die naar een koelere plek, zoals een tankstaton.
Tot een regionale hittegolf gaat het waarschijnlijk niet komen, meldt Dorien Bouwman van MeteoGroup. De eerste hittegolf vond plaats eind juni en duurde tien dagen. De tweede was eind juli. Toen werd ook het meer dan 70 jaar oude Nederlandse hitterecord verbroken.

Einde hooikoortsseizoen

Het reguliere hooikoortsseizoen is zo goed als voorbij. Het aantal graspollen in de lucht is volgens Weeronline en Wageningen University dusdanig laag dat relatief weinig mensen meer klachten ondervinden.
De afgelopen weken veroorzaakte vooral de bijvoet hooikoortsklachten. Door de extreme warmte eind juli kwamen deze planten snel tot ontwikkeling. De bloei piekte daardoor vroeg met als voordeel dat de planten eerder uitgebloeid zijn. Momenteel bloeit ook nog een enkele grassoort, waardoor nog kans is op lokale hooikoortsklachten.
Veel mensen kregen in maart last van hooikoorts omdat door de warme wintermaanden berken, elzen en hazelaars eerder in bloei stonden. Pollen kan klachten als niezen, een loopneus of branderige ogen veroorzaken.