'Lastige' Japanse duizendknoop nog steeds te koop

Carla Teune bij de Japanse duizendknoop van de Hortus in Leiden I
Carla Teune bij de Japanse duizendknoop van de Hortus I © Omroep West
REGIO - De Japanse duizendknoop is nog bij veel Nederlandse bloemisten te koop, ondanks dat de plant door particulieren en gemeenten als een lastig te bestrijden plaag wordt gezien. Dat blijkt uit onderzoek van het vakblad Stad + Groen.
De duizendknoop is een exoot die extreem snel groeit en ook nog eens heel moeilijk te bestrijden is omdat de wortels zo dik en sterk als kabels zijn. De plant, die andere gewassen verdringt, wordt volgens het vakblad ook verhandeld op bloemenveilingen van Royal FloraHolland en Plantion.
De plant kan schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Chris van Dijk, onderzoeker bij de universiteit van Wageningen, zegt dat de plant daarom een risico vormt en is verbaasd dat deze nog op veel plekken wordt verkocht. 'Ik wist niet dat dit nog op redelijk grote schaal speelde', zegt hij in Stad + Groen.

Alleen als snijbloem

Een woordvoerder van FloraHolland vertelt dat de Japanse duizendknoop inderdaad wordt verkocht, maar alleen als snijbloem. 'Als snijbloemen kunnen ze niet vermeerderen, tenzij iemand ze in de tuin ingraaft. Maar dat is niet gebruikelijk bij snijbloemen', aldus de woordvoerder.

LEES OOK: