OM: 'Euthanasie op dementerende vrouw was moord'

© ANP
DEN HAAG - De euthanasie op een dementerende vrouw in een Haags verpleeghuis was moord. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM) tijdens een rechtszaak maandag. 'De arts is onzorgvuldig geweest in haar onderzoek naar de doodswens. Er is geen sprake geweest van levensbeëindiging op verzoek, maar van moord of doodslag. De arts is de hele dunne, maar fundamentele grens overgegaan', aldus de officier van justitie. Het OM vindt dat de arts schuldig is aan de dood van een 74-jarige vrouw, maar eist geen straf.
Het is de eerste keer dat een arts vervolgd wordt voor euthanasie sinds de wet over de toetsing in 2002 inging. De vrouw had twee verschillende wilsverklaringen afgelegd over het moment waarop zij euthanasie wenste. Volgens justitie was het niet honderd procent duidelijk of de persoon in kwestie op dat moment euthanasie wenste. Toch vindt het OM dat de arts naar eer en geweten gehandeld heeft.
De vrouw was al enige tijd dementerend toen ze in de zorginstelling opgenomen werd. Op het moment dat er dementie bij de vrouw wordt gediagnostiseerd stelde ze een wilsverklaring op. In die verklaring staat dat zij euthanasie wil op het moment dat zij vanwege dementie moet worden opgenomen in een verpleeghuis. Later voegt ze daar aan toe: 'En als ik zelf de tijd daar rijp voor acht.' De vrouw had in het verpleeghuis regelmatig gezegd te willen sterven, maar ook verschillende keren gezegd niet dood te willen.
OM: 'Euthanasie op dementerende vrouw was moord'

Slachtofferverklaring dochter

Tijdens de rechszaak las de officier van justitie een slachtofferverklaring van de dochter van de overleden patiënt voor. De dochter steunt de voormalige verpleeghuisarts (68) die het leven van haar moeder beëindigde. 
Dochter geëuthanaseerde vrouw steunt arts