Advocaat in euthanasiezaak: 'Verpleeghuisarts is onterecht vervolgd'

Een euthanasieverklaring
Een euthanasieverklaring © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 68-jarige verpleeghuisarts vervolgd om de wet te verhelderen en haar daarmee onevenredig hard geraakt. Dat vindt de advocaat van de arts. 'Het gaat niet aan om over de rug van een individuele arts duidelijkheid te krijgen over de uitleg van de wet.' De advocaat wil dat de rechtbank in Den Haag het OM niet-ontvankelijk verklaart.
Het OM eiste maandag een veroordeling voor moord omdat de arts in 2016 in Den Haag euthanasie pleegde op een 74-jarige dementerende vrouw. Ze hoeft daar volgens het OM geen straf voor te krijgen, omdat ze naar eer en geweten heeft gehandeld. Bovendien staat in de euthanasiewet niet helder omschreven welke precieze eisen aan artsen worden gesteld.
'Het is een regelrechte nachtmerrie om als beroepsbeoefenaar in een verdachtenbank terecht te komen op verdenking van moord, terwijl je naar eer en geweten hebt gehandeld', aldus de advocaat. Het is de eerste keer sinds de euthanasiewet in 2002 van kracht werd, dat een arts wordt vervolgd. 'Waarom is in de vijftien jaar ervoor nooit een arts vervolgd?' vroeg de advocaat zich af.
Advocaat arts euthanasiezaak: 'Het is een regelrechte nachtmerrie'

Reactie Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek in Den Haag denkt dat het Openbaar Ministerie niet tot een andere conclusie had kunnen komen. 'Het Wetboek van Strafrecht ziet het als moord en het OM kon dus niet anders', laat de kliniek weten. 'Het is heftig en een drama voor deze arts, maar wel in lijn met hoe strafrecht in Nederland en de euthanasiewet zijn vormgegeven. Als arts weet je dat euthanasie strafbaar is tenzij je de zorgvuldigheidcriteria volgt. Je gaat er alleen niet van uit dat je handelen tot moord kan leiden.'
Afhankelijk van de uitspraak van de rechter zal de kliniek de werkwijze aanscherpen, hoewel zij deze al als zeer zorgvuldig bestempelt. 'De Regionale Toetsingscomissie Euthanasie komt in 99,8 procent van alle euthanasiemeldingen tot de conclusie dat er zorgvuldig is gehandeld. Desalniettemin zullen artsen die euthanasie uitvoeren erg zijn geschrokken door de uitspraak in deze casus en nog zorgvuldiger worden'  

LEES OOK: Levenseindekliniek Den Haag overspeld met buitenlandse euthanasievragen