Saboteur dwarsboomt scheepvaartverkeer Leiden via portofoon

LEIDEN - Het scheepvaartverkeer in Leiden heeft zondagmiddag last gehad van iemand die de communicatie tussen de schippers en de brugbedieners verstoorde. De saboteur brak in op de zender van het zogeheten marifoonverkeer en gaf schippers bepaalde aanwijzingen in de trant van 'metertje naar links' en 'vaar maar door'. Daardoor werd de brugbediening stilgelegd.

'Levensgevaarlijk', noemt een woordvoerder van provincie Zuid-Holland de actie. 'Het was niet meer veilig om de bruggen te bedienen en zodoende moesten we besluiten een half uur lang de brugbediening stil te leggen.' De provincie is van plan aangifte te doen, omdat het volgens de woordvoerder om een bewuste actie gaat. Dat blijkt uit wat de saboteur riep via het marifoonverkeer.

Toen schippers en de brugbedieners lucht kregen van de saboteur, is er een melding gemaakt bij het Agentschap Telecom, die vanuit de overheid toezicht houdt op frequentiegebruik van allerlei zendapparatuur. 'Zij doen verder onderzoek naar de herkomst van de saboteur', vertelt de woordvoerder. Het Agentschap kan tot op straatniveau uitzoeken waar de verstoring vandaan komt.

Technische storingen

Naast de 'gevaarlijke' actie van de saboteur, was het sowieso geen fijne zondag voor het scheepvaartverkeer en de brugbediening in Leiden. 'Er waren ook enkele technische storingen bij de Waddingerbrug en de Wilheminabrug', zegt de woordvoerder. 'Een combinatie van verstoringen en technische problemen. Al met al geen fijne zondag.' Daarnaast is de Stierenbrug tussen Leiden en Leiderdorp afgesloten vanwege werkzaamheden.

LEES OOK: Al 23 jaar gesteggel over verbinding met wijk in Oegstgeest

Meer over dit onderwerp:
LEIDEN BRUG SCHEEPVAART SABOTAGE POLITIE
Deel dit artikel: