Haagse arts die terechtstaat na euthanasie krijgt financiële steun van vereniging

© ANP
DEN HAAG - De Haagse verpleeghuisarts (68) die terechtstaat voor een onzorgvuldig uitgevoerde euthanasie krijgt bijval van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De vereniging heeft een fonds beschikbaar gesteld om de Haagse arts financieel te ondersteunen.
Het OM eiste maandag een veroordeling voor moord omdat de arts in 2016 in een Haags verpleeghuis euthanasie pleegde op een 74-jarige dementerende vrouw. Volgens de NVVE is dit een 'afschuwelijk oordeel' en wordt met het woord 'moord' 'veel onheil aangericht'. De verenging vreest dat artsen nu nog meer terughoudend zullen worden waar het gaat om euthanasie bij dementie.
Het OM wil niet dat de Haagse huisarts een straf krijgt opgelegd, omdat er niet getwijfeld wordt aan de goede bedoelingen van de huisarts. Wel had de arts volgens het OM zorgvuldiger moeten zijn. Volgens de advocaat van de voormalig huisarts is de vervolging onterecht. Volgens de advocaat heeft het OM de arts vervolgd om de wet te verhelderen. De rechter moet nog uitspraak doen in de zaak.

LEES OOK: Dochter geëuthanaseerde vrouw steunt arts: 'Ze is uit de geestelijke gevangenis gehaald'