Het is definitief, HTM heeft een nieuwe cao

Reizigers stappen uit de HTM-tram op Den Haag Centraal
Reizigers stappen uit de HTM-tram op Den Haag Centraal © Omroep West
DEN HAAG - Het personeel van de HTM heeft een nieuwe cao. De leden van de vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat dat de vakbonden en HTM begin juli overeenkwamen.
De chauffeurs hadden in eerste instantie nog hun twijfels bij het cao-akkoord, maar HTM meldde woensdagochtend dat er toch overeenstemming is.
De nieuwe cao voor de ruim 2000 medewerkers van HTM geldt voor een periode van twee jaar - tot eind 2020 - en omvat onder meer een loonstijging van 3,2 procent voor 2019 en een eenmalige uitkering van 700 euro. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het verlichten van de werkdruk.

Generatiepactregeling

Verder is in de nieuwe cao een generatiepactregeling opgenomen waaraan werknemers op vrijwillige basis voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd kunnen deelnemen. De leeftijd waarop niet rijdend roosterpersoneel en uitvoerend technisch personeel wordt vrijgesteld van nachtdiensten wordt verlaagd van 62 naar 60 jaar en met ingang van 1 januari 2020 verder verlaagd naar 59 jaar.
ln het kader van de werkdrukverlichting komen nieuwe buschauffeurs en railbestuurders voortaan vanaf de eerste werkdag in dienst van HTM. Het eerste contract van nieuw rijdend personeel wordt een zogeheten opleidingscontract van achttien maanden. Daarna zal conform de cao een arbeidscontract voor onbepaalde tijd van toepassing zijn.

LEES OOK: Wat verandert er bij HTM? Zeven vragen over het cao-akkoord