Varend Corso komt volgend jaar naar Den Haag

Varend Corso 2018.
Varend Corso 2018. © Richard Mulder
MONSTER - Het Varend Corso duurt volgend jaar vier dagen én trekt ook door Den Haag. Dat maakte de organisatie woensdagmiddag bekend. De traditionele Westlanddag verschuift van zaterdag naar zondag, meldt mediapartner WOS. Ook wordt de corso een maand eerder gehouden.
In 2017 was er ook al even sprake van een tocht door Den Haag. Tijdens een spoedoverleg bleek dat bij het uitstippelen van de route door Den Haag de veiligheidseisen over het hoofd waren gezien. Daardoor ging de vaartocht door Den Haag toch niet door.
Geruchten over het wijzigen van de opzet van het Varend Corso leidden eerder tot ophef. Veel Westlanders lieten weten dat ze hun populaire zaterdag niet kwijt willen. Ook was er protest omdat het corso zelfs helemaal niet meer langs Maasland en Maassluis dreigde te komen.

Vorm geven

'De betrokken gemeenten en hulpdiensten zijn akkoord met de nieuwe datum', aldus de organisatie van het Varend Corso. 'De politie is zelfs blij met de aanpassing, omdat het buiten de vakanties en de periode van de Westlandse feestweken valt.' Het corso wordt in 2020 gehouden vanaf donderdag 2 tot en met zondag 5 juli.
Ook wethouder Richard de Mos, van de gemeente Den Haag, reageert enthousiast: 'De komst van het varend corso naar Den Haag was een langgekoesterde wens van dit college. De komende tijd zullen we met de organisatie in gesprek gaan hoe dit evenement vorm moet gaan krijgen. Zo maken we van Den Haag een bruisende stad met voor ieder wat wils.'

2 t/m 5 juli

De bonte stoet van tientallen schuiten, versierd met bloemen, planten en groenten trekt in het jaar 2020 op 2, 3, 4 en 5 juli door het Westland en Den Haag. Eerder dus dan voorgaande jaren. Voorzitter Rob Baan liet al eerder weten dat hij het Varend Corso graag op termijn door Den Haag en Roterdam wilde zien varen.

Volledige programma

Het programma voor het Varend Corso ziet er per dag als volgt uit:
Donderdag (Midden-Delflanddag): vanaf Tradeparc Westland - bij de bloemenveiling in Honselersdijk - via De Tuinderij naar Schipluiden, Maasland en Maassluis.
Vrijdag (Vlaardingen-Delflanddag): van Maassluis naar Vlaardingen en dan naar Schipluiden, Den Hoorn en Delft.
Zaterdag (Den Haag-dag): van Delft naar Den Haag. Vanaf Den Haag bij de Caballerofabriek de stad in en terug. Tot slot vanaf de Caballerofabriek naar Rijswijk Buiten, Wateringen en eindigend bij Tradeparc Westland.
Zondag (Westlanddag): vertrek van Tradeparc Westland naar Honselersdijk, Naaldwijk, 's-Gravenzande, Monster, Poeldijk, De Uithof, Kwintsheul en dan naar het eindpunt bij de bloemenveiling in Honselersdijk.