Voorlopige streep door bouw zorgcomplex in Oegstgeest

Het voormalig ASC-terrein in Oegstgeest | Archief
Het voormalig ASC-terrein in Oegstgeest | Archief © Orange Pictures
OEGSTGEEST - De bouw van een woonvoorziening voor dementerende ouderen op het voormalig ASC-terrein in Oegstgeest gaat voorlopig niet door. Het plan van de gemeente krijgt geen goedkeuring van de Raad van State. Dat meldt Unity.NU, mediapartner van Omroep West. Volgens de voorzieningenrechter worden de appartementen ten onrechte door de gemeente Oegstgeest niet als woningen beschouwd.
In het geplande zorgcomplex aan de Duivenvoordestraat moeten twintig woningen voor dementerende ouderen komen. De gemeente ziet dat als een maatschappelijke voorziening en telde de appartementen daarom niet mee bij het intekenen van het oude sportpark van cricket- en voetbalclub ASC.
Daarop heeft Oegstgeest een maximumaantal van vijftig woningen vastgesteld, wat de bouw van twintig extra appartementen onmogelijk maakt, luidt het voorlopige oordeel van de Raad van State. De voorzieningenrechter volgt daarmee het standpunt van omwonenden. 

'Geen eigen huishouden'

Ondanks de voorlopige uitspraak blijft de gemeente Oegstgeest van mening dat de zorgappartementen geen woningen zijn. 'De bewoners wonen immers niet zelfstandig, hebben niet de beschikking over zaken als een eigen keuken en woonkamer en voeren dus geen eigen huishouden.'
Toch komt de uitspraak als een verrassing voor de gemeente. 'In 2010 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State al vastgesteld dat het bestemmingsplan naast de vijftig grondgebonden woningen ook huisvesting voor dementerende ouderen mogelijk maakt. We hadden dan ook geen reden om aan te nemen dat de voorzieningenrechter nu anders zou beslissen.'

LEES OOK: Al 23 jaar gesteggel over verbinding met wijk in Oegstgeest