'Geluidsoverlast Schiphol reikt verder dan aangrenzende gemeenten'

© John van der Tol
REGIO - De overlast van Schiphol reikt verder dan alleen de omliggende gemeenten van de luchthaven, waarschuwt burgemeester Marina van der Velde van Kaag en Braassem. Namens vijftien gemeenten in Zuid-Holland en Utrecht heeft ze een brief aan de minister geschreven waarin ze aandacht vraagt voor geluidsoverlast in deze gemeenten.
Als de minister praat over de uitbreidingsplannen van Schiphol overlegt ze met de direct aangrenzende gemeenten, maar niet met de gemeenten in het 'buitengebied', zegt Van der Velde. Terwijl de plannen wel van invloed kunnen zijn op deze gemeentes. 'Als er gehoor wordt gegeven aan de wensen van de aangrenzende gemeenten, komt de overlast bij ons te liggen.'
Van der Velde spreekt van een waterbedeffect. Doordat er in het gebied rond Schiphol minder vliegtuigen mogen vliegen, komen de vliegtuigen over andere banen. 'De hoeveelheid geluidsmomenten wordt daardoor groter. Er zijn dan bijna geen rustmomenten meer.'

In gesprek met de minister

Klachtenrapportages van BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol) laten zien dat het aantal klachten in de laatste jaren toeneemt. Die klachten komen ook uit gemeenten die verder weg van Schiphol liggen.
Van der Velde hoopt dat de minister in haar besluitvorming ook het standpunt van deze 'buitengebieden' meeneemt. Ook willen de gemeenten (Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden) een gesprek met de minister.

LEES OOK: Bezwaar tegen toegenomen nachtvluchten Rotterdam The Hague ongegrond