Nabestaanden MH17 boos op uitspraken Maleisische premier: 'Hij is een stoorzender'

Elsemiek en Hans de Borst
Elsemiek en Hans de Borst. © Omroep West
MONSTER - De nabestaanden van vlucht MH17 hebben een brief geschreven aan de Maleisische premier. Die premier heeft herhaaldelijk het onderzoek naar de vliegramp van het Joint Investigation Team - het JIT - in twijfel getrokken. In de brief van Stichting Vliegramp MH17 wordt de Maleisische premier dringend verzocht niet meer zulke uitspraken te doen.
'Door uw uitlatingen probeert u verdeeldheid te zaaien en bovendien dient u de belangen van de nabestaanden (en in het bijzonder de Maleisische nabestaanden) zeker niet', schrijft de stichting die ook familie van Maleisische slachtoffers vertegenwoordigt.
Hans de Borst uit Monster verloor zijn dochter Elsemiek (17) bij de vliegramp. Hij snap het wel dat die brief is geschreven. 'De premier zegt dat het JIT vanaf het begin Rusland wil veroordelen, alsof het vanaf dag één tegen Rusland was.' En dat terwijl Maleisië zelf ook bij het JIT betrokken is. 'De regering van het land staat achter het onderzoek. De premier tettert er nu als een soort stoorzender doorheen. De Maleisische nabestaanden worden op hun hart getrapt. Wij voelen ons toch wel solidair met hen', zegt De Borst in het radioprogramma Studio Haagsche Bluf.

'Vriendjes met Poetin'

De Borst denkt wel te weten waarom de Maleisische premier zo reageert. 'Die man is vriendjes met Poetin en heeft militaire en economische belangen. Het schijnt er dat onlangs nog Russische straaljagers geleverd moesten worden. Hele benale redenen. Maar hij is niet zomaar iemand, hij zit er als premier.' De Borst denkt niet dat de premier gaat reageren op de brief. 'Als hij het al leest, maar misschien bereikt het wat nabestaanden. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.'

LEES OOK: Nabestaande MH17: 'Zo blij met deze stap naar gerechtigheid'