Nieuws

Jacobse en Van Es en Dr. Clavan; typetjes Koot en Bie staan in Van Dale

Still uit video Jacobse en Van Es
Still uit video Jacobse en Van Es
DEN HAAG - Oost-Europadeskundige Dr. Clavan en Vrije Jongens Jacobse en Van Es worden opgenomen in de Dikke Van Dale. Dat zei hoofdredacteur Ton den Boon in het radioprogramma Volgspot (NPO 5). De creaties van Kees van Kooten en Wim de Bie staan in de nieuwe editie van het woordenboek.
Den Boon prijst Koot en Bie, die tientallen jaren satirische tv-programma’s maakten, als 'de meest productieve taalmakers van de 21e eeuw'. 'Zij hebben tientallen uitdrukkingen aan het Nederlands toegevoegd of gepopulariseerd', aldus Den Boon.
'Al wordt hun programma Keek op de Week al een kwart eeuw niet meer uitgezonden, je komt Dr. Clavan nog steeds tegen als soortnaam voor een deskundige die niets nieuws of verrassends weet te melden en vooral open deuren intrapt.'

De vieze man

Ook enkele andere typetjes als de hippie Koos Koets ('mozes kriebel' en 'jemig de pemig') en De vieze man ('ballen in me buik') krijgen een vermelding. 'De vieze man was niet alleen zelf morsig en shabby. Hij praatte op een dusdanige manier dat zijn gesprekspartners zich ook vies en ongemakkelijk gingen voelen', aldus de hoofdredacteur.
Ook termen als doemdenken, positivo en regelneef van Van Kooten en De Bie zijn ingeburgerd geraakt in de Nederlandse taal.

LEES OOK: Koning Willem-Alexander leerde Haags dankzij Van Kooten en De Bie