Jeugdzorg staakt: 'Uiteindelijk zijn de kinderen de dupe van de hoge werkdruk'

DEN HAAG - Een paar duizend jeugdzorgwerkers voeren maandag actie op de Koekamp in Den Haag. Ze staken voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis. De staking is uitgeroepen door vakbonden FNV en CNV omdat het volgens hen niet langer zo kan. 'De werkdruk is enorm hoog en er is personeelstekort. Daardoor vallen de collega's uit en uiteindelijk zijn de kinderen daar de dupe van', aldus jeugdzorgwerker Richard van Jeugdbescherming West.
Naar schatting zijn er zo'n 4000 demonstranten. 'Het is een waanzinnige opkomst. Mensen zijn echt boos, vooral over de tekorten aan middelen en het enorme personeelstekort', zegt een woordvoerster van FNV. Richard heeft lang getwijfeld of hij mee zal doen aan de staking. 'Niet omdat ik het niet nodig vind, maar omdat wij als jeugdzorgwerkers vreselijk loyaal zijn aan de gezinnen die wij helpen. En vandaag ben ik er dan dus niet voor ze.' Maar de noodzaak om te staken dwingt hem er toch toe, vindt hij.
Toen jeugdzorg een paar jaar geleden onder verantwoordelijkheid van gemeenten kwam is er 450 miljoen per jaar bezuinigd. De jaren daarna is het aantal aanvragen alleen maar gestegen. Dus daarom wil de sector meer geld van de minister, 950 miljoen om precies te zijn. De minister heeft eerder dit jaar 420 miljoen toegezegd, maar dat is volgens de stakers. Zoals Richard het verwoordt: 'Je staat 1000 euro rood buiten jouw schuld om en je krijgt 800 euro terug, dan heb je nog steeds een tekort.'

Magere voldoende

Jeugdzorgwerkers geven volgens FNV hun werk maar een magere voldoende, een 5,5. Ruim de helft vindt dat ze hun kennis en kunde niet voldoende kunnen inzetten. 92 procent overweegt weleens de sector te verlaten en 50 procent hiervan voegt de daad bij het woord en zoekt een andere baan. 63 procent kan het werk niet loslaten in de vrije tijd.
De belangrijkste vertrekredenen zijn de hoge werkdruk, de hoge administratieve belasting en de zware mentale en fysieke belasting. Richard: 'Doordat er zoveel collegae weggaan en de vacatures moeilijk te vervullen zijn, komt er meer op het bordje te liggen van hen die wel blijven werken in de sector. We kijken nu al niet echt op de klok en werken door in onze vrije tijd, maar het kan echt niet langer. Uiteindelijk zijn de families natuurlijk het kind van de rekening.'

Meer tijd voor kinderen

Het extra geld wordt in eerste instantie gebruikt voor loonsverhoging, werkdrukmaatregelen en om de leegloop van personeel tegen te gaan. Hierdoor moeten de wachtlijsten kleiner worden en moet er meer effectieve tijd naar de families gaan.

LEES OOK: Experts: met geld alleen help je jeugdzorg niet uit de problemen