Wassenaar gaat gevecht aan met krakers én eigenaar krotvilla Ivicke

WASSENAAR - Burgemeester De Lange van Wassenaar praat met justitie over ontruiming van het gekraakte rijksmonument Ivicke. Bovendien neemt het college van burgemeester en wethouders maatregelen om de eigenaar te dwingen de verkrotte villa op te knappen. Maar die plannen zijn geheim tot de gemeenteraad op 17 september erover besluit. Dat bleek maandagavond tijdens een commissievergadering van de Wassenaarse gemeenteraad.

Wassenaar worstelt al jaren met het rijksmonument langs de Rijksstraatweg, dat door de eigenaar ernstig wordt verwaarloosd. Als klap op de vuurpijl werd het pand gekraakt en gebruikten actievoerende anti-globalisten het pand deze zomer als uitvalsbasis voor acties tegen TNO en de NAVO.

Burgemeester Leendert de Lange zei dat hij de actievoerders hun vrijheid van meningsuiting niet kan ontnemen. 'Ik had daarbij deze zomer maar één gedachte: het waarborgen van de veiligheid van de inwoners van Wassenaar.' Om te voorkomen dat zulke acties weer plaatsvinden, vroeg de VVD de burgemeester of hij bereid is samen met het Openbaar Ministerie te onderzoeken wanneer hij het pand kan ontruimen. De Lange’s antwoord was kort en duidelijk: ‘Die bereidheid is er en daarover ben ik in gesprek.’

Krottenkoning

Eigenaar van Ivicke Ronnie van der Putte staat bekend als ‘de Krottenkoning' omdat hij meerdere panden in Nederland en België laat verkrotten. Hij heeft geen plannen voor Ivicke en doet er niets mee, ondanks aanschrijvingen van de gemeente Wassenaar. De gemeente is al langer geleden een juridische procedure gestart om Van der Putte te dwingen om het pand te onderhouden maar dat blijkt een heel moeizaam en kostbaar proces dat erg lang duurt.

Wethouder Kees Wassenaar (onder meer Ruimte, Wonen en Cultureel Erfgoed) liet doorschemeren dat het college nu de knoop heeft doorgehakt: ‘Het college heeft een besluit genomen over welke stappen we moeten nemen, maar daarvoor geldt geheimhoudingsplicht tot de raad de besluiten heeft bekrachtigd.’ Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 17 september, maar wel achter gesloten deuren.

LEES OOK:

Meer over dit onderwerp:
WASSENAAR HUIZE IVICKE RONNIE VAN DER PUTTE
Deel dit artikel: