Portret van de bijzondere bewoners van Binnenklingen 33a: 'Je moet van veel markten thuis zijn'

DEN HAAG - 'Je moet van veel markten thuis zijn om je staande te houden in woning 33a op het terrein van Binnenklingen in Den Haag', vertelt een begeleider van zorgorganisatie Middin in Kijkduin. Hier wonen mensen met een heel ernstig verstandelijke beperking met bijkomende problemen zoals ‘Moeilijk Verstaanbaar Gedrag’. Mensen die qua gedrag moeilijk te peilen zijn waardoor de begeleiding erg lastig en intensief is.
Zorgorganisatie Middin is bijna drie jaar geleden met een nieuwe begeleidingsmethode gestart. 'Het team was moe, uitgevochten en medewerkers stonden alleen nog op de werkvloer omdat ze hart voor de cliënten hadden', vertellen begeleiders aan documentairemaakster Sanne Vermaas. Zij was tussen eind 2016 en begin 2018 te gast op Binnenklingen. Op dit terrein wonen 150 mensen verdeeld over negentien woningen met een ernstig verstandelijke beperking.
In de film BinnensteBuiten van Vermaas worden drie cliënten; Ynske, Wijnand en Kees en hun begeleiders geportretteerd. De cliënten zijn mensen met angsten, autisme, soms trauma's, neuroses of een combinatie hiervan. Daarnaast laat de documentaire de ontwikkeling zien die de zorgorganisatie Middin heeft doorgemaakt; de begeleiders en de cliënten maken vooruitgang en het team van cliënt Kees wint de Wat Een Vak Prijs van Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

'Het is trekken en sleuren'

De medaille heeft ook een keerzijde. 'Er zijn veel personeelswisselingen en dit heeft impact op de cliënten', vertelt de moeder van een cliënt. 'Waar twee jaar geleden ruim veertig sollicitatiebrieven op een nieuwe vacature volgden, is het nu 'trekken en sleuren om in gesprek te komen met geschikte kandidaten',' zegt Erik-Jan Kappers zorgmanager woning 33 a/b.
De WestDoc: BinnensteBuiten is op zondag 8 september te zien op TV West vanaf 12.00 uur en wordt daarna elk heel uur herhaald. Heb je de uitzending gemist? Kijk dan hier de documentaire terug.