Werkstraf voor rechtbankstagiaire die gegevens Holleeder opzocht

Rechtbanktekening Willem Holleeder
Rechtbanktekening Willem Holleeder © ANP
NAALDWIJK - De politierechter in Den Haag heeft een voormalige rechtbankstagiaire (24) uit Naaldwijk veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk, vanwege schending van haar geheimhoudingsplicht. Ze zocht in een justitiële database naar gegevens over familieleden, bekenden en ook naar crimineel Willem Holleeder. Ze speelde de informatie gedeeltelijk ook door.
De vrouw liep in 2016 en 2017 stage bij de rechtbank Midden-Nederland. Tijdens haar stage had ze toegang tot een justitiële database met persoonsgegevens. Ze was ook bevriend met een man die werd verdacht van drugshandel en wapenbezit. De politie tapte die man af en meeluisterende agenten hoorden de vriend vertellen dat de verdachte informatie over hem had opgezocht en doorgegeven.
'Ik had er geen kwade bedoelingen mee', zei de Naaldwijkse vrouw dinsdag bij de politierechter over het doorspelen van de informatie. 'Ik schaam me er achteraf voor.' De vrouw had in de justitiële database ook gezocht naar informatie over crimineel Willem Holleeder. 'Dat kwam uit nieuwsgierigheid', zei ze bij de rechtbank. 'Ik had verder niets met die meneer, en ik wil er ook niets mee te maken hebben.'

Ambitie laten varen

De officier van justitie meende dat de stagiair bewust haar geheimhoudingsplicht heeft overtreden. 'Mensen die bij justitie werken weten donders goed dat ze alleen in het systeem mogen voor het werk.' De verdachte heeft haar ambitie om zelf officier van justitie te worden al laten varen. Omdat de zaak al twee jaar oud is, eiste de offficier een werkstraf van zestig uur. De rechter hield bij het bepalen van de straf rekening met de grote persoonlijke gevolgen die de zaak voor de vrouw heeft en maakte de helft daarvan voorwaardelijk.