Nieuw provinciebestuur Zuid-Holland officieel geïnstalleerd

REGIO - Het nieuwe provinciebestuur van Zuid-Holland is woensdagmiddag officieel geïnstalleerd. VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA slaagden er ruim vijf maanden na de verkiezingen in een akkoord te bereiken.
In totaal komen er zes bestuurders in het college van de provincie Zuid-Holland. De VVD levert twee gedeputeerden: Floor Vermeulen en Jeannette Baljeu. Namens ChristenUnie & SGP is Willy de Zoete gedeputeerde. GroenLinks levert Berend Potjer, de PvdA heeft Anne Koning voorgedragen en Adri Bom-Lemstra komt in het bestuur namens het CDA.
De opvallende afwezige in het bestuur is Forum voor Democratie. Zij waren verkiezingswinnaar, maar slaagden er niet in met de andere partijen om tot een akkoord te komen.
Tijdens de Provinciale Statenvergadering werd ook het coalitieakkoord besproken dat VVD, ChristenUnie & SGP, GroenLinks, PvdA en CDA twee weken geleden presenteerden. Het gaat om een hoofdlijnenakkoord op de thema's bereikbaarheid, energie, de concurrentiepositie van de provincie, natuur, woningbouw, gezondheid, veiligheid, financiën en de eigen organisatie van de provincie.
Het politieke debat dat over het akkoord moest gaan, ging vooral over het debat zelf. FvD'er Matthijs Sandmann noemde de keuze om het akkoord vandaag te bespreken 'triest'. De fractie van Forum voor Democratie had liever meer tijd gehad om zich in het akkoord te verdiepen. Willem Bakx van 50PLUS vond het 'betreurenswaardig dat we ons commentaar op de plannen nu al moeten geven'.

D66: 'Geen antwoorden op onze vragen'

De voormalige coalitiepartij, D66, was juist ontevreden over het feit dat er geen antwoorden kwamen op de vragen die waren gesteld. Zo wilde D66'er Ria Oosterop weten hoe Zuid-Holland omgaat met de Duinpolderweg, nadat het nieuwe college Noord-Holland een bom onder de weg heeft gelegd. De buurprovincie heeft de bouw van de weg op de lange baan geschoven, terwijl de afspraak was om het tracé aan te leggen.
Een andere voormalige coalitiepartij, de SP, zei het juist prettig te vinden dat het gaat om een akkoord op hoofdlijnen. Dat betekent dat er nog ruimte is voor Provinciale Staten om de plannen verder uit te werken, zo interpreteerde SP'er Lies van Aelst het boekwerk. Ook Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren was het daarmee eens.

VVD: 'Alle vragen worden later beantwoord'

VVD'er Vermeulen verdedigde in een kort statement het akkoord. 'We moeten de plannen verder uitwerken en daarna wordt daarover gedebatteerd.' Hij verzekerde D66-leider Oosterop: 'Alle vragen die zijn gesteld, worden in een later debat beantwoord.'
Bij de Statenvergadering stond de commissaris van de koning, Jaap Smit, ook stil bij het afscheid van Rob Roos van Forum voor Democratie. Hij gaat zich richten op zijn werk als Europarlementariër.

Opgestapt lid FvD afwezig

Statenlid Caroline Persenaire is om onbekende reden afwezig. Zij stapte begin deze week over van FvD naar de nieuwe partij van Henk Otten. Doordat zij haar zetel meeneemt, is FvD niet langer de grootste partij in Zuid-Holland. FvD heeft nu - net als de VVD - tien zetels.

LEES OOK: RECONSTRUCTIE: Hoe de formatie met Forum voor Democtratie in Zuid-Holland mislukte