Nieuws

Omstreden nachtvergunningen voor Haagse horeca zijn verleend

De horeca in Den Haag moet meer ruimte krijgen, vindt de politiek (Archieffoto)
De horeca in Den Haag moet meer ruimte krijgen, vindt de politiek. Archieffoto
DEN HAAG - De vijf nachtvergunningen voor horecagelegenheden buiten het centrum van Den Haag zijn vergeven. Het gaat om vijf extra vergunningen bovenop de bestaande zaken die al in de nacht open mogen blijven.
De nachtvergunningen zijn voor attractiecentrum Zuiderpark, restaurant De Gouden Wok, partycentrum Sun Palace en twee vergunningen voor zalencentrum Opera. De horecazaken mogen in de nachten van donderdag op vrijdag, vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag tot 06.00 uur open blijven.
Veertig andere horecazaken mochten al in de nachten openblijven. In uitgaansgebieden het Plein, de Grote Markt, het Buitenhof, een deel van het Spui en de boulevard Scheveningen gelden vrije openingstijden.

Eerste stap

De nieuwe ontheffingen vloeien voort uit het coalitieakkoord dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks hebben gesloten. Daarin staat dat ruim baan wordt gegeven aan de horeca. Vooral voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos is dit een uitdrukkelijke wens. Met de extra nachtontheffingen wordt hierin volgens het college een eerste stap gezet.
Maar een aantal oppositiepartijen verzette zich tegen de regeling, vooral omdat de vergunningen zijn verleend op basis van het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe. Daardoor vreesden de partijen dat de ontheffingen klakkeloos naar de eerste vijf aanvragers zouden gaan. Bovendien was zalencentrum Opera er als de kippen bij om een nachtvergunning aan te vragen. En dat is volgens de oppositie op zijn minst opvallend, omdat de Opera een sponsor is van Groep de Mos. De nachtvergunning geldt voor tien jaar.