'Woningbouw in Den Haag in de knel door stikstofregels'

Den Haag vanuit de lucht.
Den Haag vanuit de lucht. © Arjan de Jager
DEN HAAG - De woningbouw in Den Haag komt ernstig in de knel door regels rond de uitstoot van stikstof. Dat zegt VVD-wethouder Boudewijn Revis tegen de NOS. In Den Haag worden alle projecten opnieuw tegen het licht gehouden. 'Met afstel of uitstel als gevolg. Ik maak mij grote zorgen.'
De problemen zijn het gevolg van een uitspraak van Raad van State (RvS), de hoogste bestuursrechter, over de beperking van de stikstofuitstoot. Hier komen Den Haag en ook Eindhoven in de problemen, meldt de NOS.
Beide steden zijn omringd door natuur. Daardoor komt vrijwel ieder project dat van start gaat in de knel. Uit een rondgang van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten blijkt dat ook veel andere plaatsen in de knel denken te komen.    

'Laat woningbouw voorgaan'

Om grote problemen op de woningmarkt te voorkomen zou deze uitgezonderd moeten worden van de stikstofregels, meent de Haagse wethouder Revis. 'Als je kijkt naar de grote vervuilers, zoals veeteelt, industrie, landbouw. Laat woningbouw dan voorgaan.'
Volgens bronnen rond het kabinet van de NOS hoeven steden niet op zo'n uitzondering te rekenen. Het zou een te algemene oplossing voor specifieke gebiedsproblemen zijn.

Twee opties

Nu wordt gekeken naar twee oplossingen: het zogeheten intern salderen en het extern oplossen met compensatie. Bij de eerste oplossing gaat het om compensatie binnen de wijk of het project zelf. Dit kan bijvoorbeeld door het energieneutraal te bouwen van woningen.
Bij de tweede oplossing zouden bijvoorbeeld veehouders met megastallen kunnen worden uitgekocht om zo ruimte te maken voor de bouw van woningen.

Mogelijke vertraging verbouwing Haagse Binnenhof

Het kabinet gaat eerst de problemen in kaart brengen. Volgens een ingewijde van de NOS is dat een hels karwei. Lokale overheden zijn zeer terughoudend uit angst voor claims en procedures.
Ook het Haagse Binnenhof zou op deze lijst staan. Dat kan dus betekenen dat die verbouwing ook vertraging oploopt.

LEES OOK: Bomen verdwijnen vanwege verhuizing Tweede Kamer