Editors opnieuw in Den Haag met optreden in Zuiderpark

Zanger Tom Smith van Editors tijdens hun optreden in Paard
Zanger Tom Smith van Editors tijdens hun optreden in Paard © ANP
DEN HAAG - De populaire rockband Editors treedt zaterdag 27 juni op in het Zuiderpark in Den Haag. Dat heeft de Engelse band donderdagochtend bekendgemaakt. Het concert vindt plaats in het kader van de toernee voor het verzamelalbum Black Gold, dat 27 oktober verschijnt. Eerder donderdagochtend werd ook de nieuwe gelijknamige single gepresenteerd.
Het is de vierde keer dat de band van zanger Tom Smith de Hofstad aandoet. De eerste keer was in 2006 tijdens het muziekfestival Music in my Head. Daarna keerde de band nog twee keer terug naar het Paard voor twee verrassingsconcerten. In 2007 was dat om de trouwe Nederlandse fans te bedanken. En in 2015 om het album In Dream te presenteren, dat diezelfde dag meteen het best verkochte album in Nederland werd. De band heeft dan ook speciale herinneringen aan Den Haag.

Het eerste album The Back Room van Editors werd in 2005 meteen genomineerd voor de prestigieuze Mercury Award. Met hun tweede album An End Has A Start (2007) brak de band uit Birmingham in Nederland definitief door. De single Smokers Outside the Hospital Doors werd zelfs verkozen tot single van het jaar. Ondanks een radicale muzikale koerswijziging, de gitaar werd vervangen door electronica, werd het succes met het album In This Light and on This Evening (2009) en de single Papillon verder uitgebreid.


De twee albums The Weight of Your Love (2013) en In Dream (2015) eindigden beiden allebei als best verkochte album in de Album Top 100. Het laatste album Violence (2018) kwam niet verder dan nummer 2. Door de jaren heen heeft de band een enorme live-reputatie opgebouwd. Zo speelde het als headliner op grote festivals als Lowlands, Pinkpop, The Best Kept Secret en, afgelopen zomer nog, Down The Rabbit Hole.


Het concert in het Zuiderpark maakt volgens organisator Mojo geen onderdeel uit van de 40ste editie van Parkpop, dat ook in het laatste weekend van juni valt. Maar wat dit voor gevolgen heeft voor Parkpop Saturday Night is nog niet duidelijk. De organisatie van Parkpop zal hier donderdagmiddag een mededeling over doen. Voor het concert van Editors zal overigens wel gebruik worden gemaakt van de faciliteiten van Parkpop. De
voor het concert in het Zuiderpark begint vrijdag 13 september.