Zesvoudig moordenaar 't Koetsiertje krijgt geen gratie

Cevdet Yilmaz links met sigaret
Cevdet Yilmaz links met sigaret © ANP
DEN HAAG - De man, Cevdet Yilmaz, die in 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen doodschoot krijgt geen gratie. Dat bevestigt Romke Wybenga, de advocaat van de man, aan Omroep West.
'Dat is een feit waarmee we even te dealen hebben. We beraden ons op wat ons verder te doen staat', zegt Wybenga. De advocaat wil er verder niets over zeggen. Een woordvoerder van minister Dekker wil niet ingaan op individuele gevallen en doet nog geen uitspraken over het gratieverzoek.
Yilmaz is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de schietpartij in Delft. Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk waarom hij de zes mensen doodschoot. In 2001 werd Yilmaz overgeplaatst vanuit de gevangenis naar een TBS-kliniek. De afgelopen tien jaar is de schutter al bezig om gratie te verkrijgen. Zo is hij al op begeleid en onbegeleid verlof geweest en woont hij sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis.

'Schrijnende situatie'

De Staat wees het gratieverzoek van afgelopen april af vanwege de 'schrijnende situatie van de slachtoffers en nabestaanden'. Volgens de rechter klopt dit argument niet en weegt de 'schrijnende situatie van de nabestaanden' niet op tegen de noodzaak om de inmiddels 63-jarige Yilmaz langer vast te houden. Volgens het hof is er geen kans op herhaling en moet de minister kijken naar de argumenten van het gerechtshof.
Advocaat Wybenga ging na deze uitspraak uit van een positief advies van de minister aan de koning, maar dit komt er dus niet. Blijkbaar heeft minister Dekker nieuwe argumenten gevonden om het gratieverzoek van Yilmaz af te wijzen. Waarschijnlijk komt minister Dekker morgen met een verklaring over het afwijzen van het gratieverzoek.

LEES OOK: 'Een gruwelijk tafereel', oud politieman over zesvoudige moord café 't Koetsiertje