'Minister geeft geen nieuwe argumenten voor weigeren gratieverzoek Cevdet Yilmaz'

Cevdet Yilmaz links met sigaret
Cevdet Yilmaz links met sigaret © ANP
DELFT - Het blijft onduidelijk waarom minister Sander Dekker van Rechtsbescherming heeft besloten om geen gratie te verlenen aan Cevdet Yilmaz, de man die in 1983 zes mensen doodschoot in café 't Koetsiertje in Delft. Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niets loslaten over de argumenten van de minister, omdat er niet wordt ingegaan op individuele gevallen. Volgens Romke Wybenga, de advocaat van Yilmaz, heeft de minister geen nieuwe argumenten gebruikt bij het afwijzen van het verzoek. Hij vindt het 'merkwaardig' dat Dekker zich houdt aan zijn opvattingen over de zaak.
Yilmaz is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor een schietpartij in café 't Koetsiertje in Delft. Het is tot op de dag van vandaag niet duidelijk waarom hij in 1983 zes mensen doodschoot. In 2001 werd Yilmaz overgeplaatst vanuit de gevangenis naar een tbs-kliniek. De afgelopen tien jaar is de schutter al bezig om gratie te verkrijgen. Zo is hij al op begeleid en onbegeleid verlof geweest en woont hij sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis.
Het gratieverzoek van afgelopen april werd afgewezen vanwege de 'schrijnende situatie van de slachtoffers en nabestaanden'. Volgens de rechter klopt dit argument niet en weegt de 'schrijnende situatie van de nabestaanden' niet op tegen de noodzaak om de inmiddels 63-jarige Yilmaz langer vast te houden. Volgens het hof is er geen kans op herhaling en moet de minister kijken naar de argumenten van het gerechtshof.

'Alle partijen spreken minister tegen'

Advocaat Wybenga ging na deze uitspraak uit van een positief advies van de minister aan de koning, die de gratie officieel moet verlenen. Maar dit komt er dus niet. 'De opvattingen van Dekker staan haaks op de opvattingen van de deskundigen: het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie, de reclassering, de tbs-kliniek en het Gerechtshof in Den Haag', zegt Wybenga.
'Alle partijen spreken de opvatting van de minister tegen. De zaak is vanaf het begin al erg merkwaardig en het zal me dan ook niet verbazen als 'het muisje een staartje' krijgt', zegt de advocaat. Hij gaat zich buigen over wat de verdere stappen kunnen zijn.  

LEES OOK: Irritatie om zoveelste gratieverzoek moordenaar ’t Koetsiertje: ‘Je hebt veel levens vergald'