Chroom-6 vrijgekomen bij Amsterdamse trams; onderzoek in Den Haag loopt nog

Een GTL-tram.
Een GTL-tram. © Maarten Brakema
DEN HAAG - Bij werkzaamheden aan trams in de werkplaats van het GVB in Diemen is inderdaad het kankerverwekkende chroom-6 vrijgekomen. Dat blijkt na analyse van stofmonsters die in de werkplaats zijn genomen, meldt het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf. Woensdag werd bekend dat ook bij het werken aan de rood-beige trams van de HTM gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Medewerkers van de HTM wachten nog op uitkomst van het onderzoek of ze ook zijn blootgesteld aan chroom-6.
Al sinds maart 2018 wordt in de werkplaats in Diemen gewerkt aan het opknappen van oude 11G- en 12G-trams. Vorige week werd ontdekt dat er in de verf op delen van de trams chroom-6 zit, waarna werkzaamheden zoals lassen, schuren en slijpen werden stilgelegd. Het was toen nog niet zeker of medewerkers in de werkplaatsen ook waren blootgesteld aan het kankerverwekkende anti-roestmiddel. Na het nemen van stofmonsters is gebleken dat er in de werkplaats in Diemen inderdaad chroom-6 is vrijgekomen.
HTM heeft de herstelwerkzaamheden aan de zogenaamde GTL-trams stilgelegd en wacht het vervolgonderzoek af. De HTM noemde de ontdekking van de stoffen 'zorgelijk'. Medewerkers zijn woensdag geïnformeerd. De OR van het bedrijf laat weten verrast en geschrokken te zijn en wacht de onderzoeken af. Medewerkers reageren volgens de voorzitter van de OR vooralsnog laconiek, 'maar het moet misschien nog goed doordringen'.  
Het kankerverwekkende chroom-6 werd voorheen gebruikt als roestwerend middel in verf. Tegenwoordig mag dat niet meer.

LEES OOK: De beige-rode Haagse klassieker verdwijnt, maar wat wordt de nieuwe tram?